Pappelina

"Där kände jag mig trygg." Det var så det började och Lina var 24 år.

Allt började 1999.
Efter 4 år i USA återvände Lina Rickardsson till hemstaden Falun. Hon kom över rektorsbostaden i en gammal skola där det också fanns en vävstugeförening. Eftersom intresset för vävning alltid funnits var det naturligt att Lina hamnade bakom en vävstol.

Hon flyttade snart till Göteborg och gick utbildningar i målning och vävning. Fokus lades på vävning och Lina märkte tidigt att det fanns ett intresse för hennes alster och bestämde sig för att satsa.

Hon tog sina produkter, mattor i lin och bordstabletter i papper, under armen och besökte tänkbara återförsäljare i Göteborg. Butiken Norrgavel som fanns i både Stockholm, Malmö och Göteborg föll för Linas handvävda mattor och beställde 24 stycken. Intresset blev till ett yrke och ett företag. Varumärket Pappelina föddes.

Namnet kom till genom en ordlek mellan materialet och Linas namn.
Men Lina insåg snabbt att hon aldrig skulle klara av att väva allt på egen hand. Hon började leta efter ett väveri som kunde hjälpa till. Vid den tiden led de flesta väverier i Sverige en tynande tillvaro och många var redan nerlagda. Till sist hittade Lina ett litet familjeägt väveri i Dalarna som vävt produkter i lin under 50-talet. Hon var välkommen att sätta upp en vävstol hos dem som då hade tre anställda.

Väl där fann hon mängder av färgstarka plastband som väveriet vävt mattor av under 1970-talet. Lina blev direkt inspirerad att experimentera fram en ”ny” matta i plast, där plasten skulle få synas så mycket som möjligt, i starka klara färger. Med en ny bindningsteknik och med dubbelt så mycket material än brukligt, skapades en matta som inte funnits på marknaden tidigare.

Från 24 till 124

Väveriet var från början skeptiskt. Mattan skulle förmodligen bli osäljbar då priset blev högt med tanke på den exceptionellt stora materialåtgången. Men Lina trodde på sin idé, den nya tjocka färgglada plastmattan blev till och visades för första gången upp på Formexmässan i Stockholm januari 2000. Intresset för den nya plastmattan ändrade fokus, Lina sålde 124 plastmattor och 12 linmattor.

På Formex i augusti 2001 visade Lina upp mattan BOB. En klassisk blockrand med en bindteknik som gav den en fyllig och mjuk känsla. Den belönades med utmärkelsen Formex Formidabel 2001 för bästa textil.
Ytterligare ett år senare gjorde mattan VERA entré på Formex. VERA var den första mattan i jacquardteknik, som gör det möjligt att väva mönster i fria former. Succén var omedelbar!

Lina tänker ibland på de där 124 mattorna som såldes på första mässan som blev starten för allt. Idag väver Pappelina cirka 100 000 mattor om året, sysselsätter ett 40-tal personer hemma i Dalarna och har försäljning i över 35 länder.

Pappelina väver fortfarande sina mattor på väveriet i Dalarna. Produktionskostnaderna är högre än i många delar av världen, men målsättningen har alltid varit att bygga ett varumärke fyllt av kvalitet och stolthet. Det gör vi bäst genom att väva våra mattor i Sverige.

Mattorna BOB och VERA är fortfarande storsäljare och nämns ofta som klassiker inom skandinavisk formgivning. Lina utvecklar fortfarande nya mönster och tekniker. Sortimentet blir större men känslan av Pappelina ska alltid finnas där, enkelt, stilrent och funktionellt.

Firar 20 år

2019 är året vi hyllar vår historia – vi firar 20 år!
Från första stund Pappelina grundades har vår drivkraft varit att skapa glädje och ge färg åt hem världen över med våra exklusiva plastmattor. Trots att våra produkter idag finns internationellt har vi alltid haft vårt hjärta i Dalarna, nära våra skickliga hantverkare på väveriet.

Under 20 år har vi förfinat och effektiviserat vävtekniken, men samtidigt behållit fingertoppskänslan. Varje matta är skapad i Sverige med passion och stolthet tillsammans med tradition och stor hantverksskicklighet. Helt enkelt 20 år av hängivenhet och kärlek till plastmattan!

I samband med jubileumet släpper vi höstens kollektion i The Lobby! Vi väljer att närvara i The Lobby istället för att ställa ut på Formex som vi brukar. Vi vill göra något extra denna gång!

 

<< Tillbaka