Moimi

Namnet Moimi kommer från en blandning av franskans moi (jag) och en förkortning av mitt namn Maria (mi).

Märket startades i januari i år, 2019, av textildesigner Maria Carlberg. Jag har länge arbetat som anställd designer inom den svenska modebranschen och kände ett sug efter att göra något eget med de parametrar som jag brinner för. Att skapa ett varumärke som bygger på hållbarhet men som ändå kan innehålla mönster och färg. Min variant av slow fashion.

En sak som skiljer Moimi från många andra varumärken är de mönster som plaggen har. Alla mönster är skapade av Moimi, där arbetet med att ta fram mönster alltid börjar med handen, antingen hållandes i penna, pensel eller sax. När det handgjorda utkastet är gjort, bearbetas mönstren digitalt för att få fram önskade effekter och olika färgställningar, men ett Moimi-mönster bär alltid kvar spår efter handens verk, även efter den digitala bearbetningen.

Kombinationen med att göra mönster på hållbart producerade plagg är inte en vanlig kombination då de flesta som jobbar med hållbarhet gör enfärgade plagg. Jag tycker däremot att även mönstrade plagg kan vara älskade och bärbara minst lika länge som enfärgade. Därför kallar jag det här min variant av slow fashion.

Alla plagg är dessutom producerade inom EU i väldigt små kvantiteter för att undvika miljöbelastande överproduktion som blir liggande. Jag vill att bäraren ska känna att det ligger mycket lust och engagemang bakom varje Moimi-plagg.

Jag vill få fler att upptäcka glädjen i att bära plagg som är producerade i mindre skala med mycket lust och omsorg nedlagd, där handens verk finns närvarande på ett eller annat sätt.

 

<< Tillbaka