FAISE

FAISE erbjuder unika ringar i rostfritt stål med ingraverade, egendesignade linjemålningar föreställande två nyanlända flyktingar.

Genom ett nära samarbete med Röda Korset Vallentuna, med fokus på integration, önskar vi att bidra till ett mer inkluderande och medvetet samhälle.

Bakom varumärket faise är ett nystartat UF-företag som består av fyra sistaårselever från Viktor Rydberg Djursholm; Astrid Kajerdt, Hanna Werner, Hedda Sievert och Nora Jensen.

Idag är det miljontals människor som behöver lämna sina hemländer på grund av väpnade konflikter, förföljelse och klimatförändringar. Deras levnadssituationer är för farliga och de tvingas därför fly till andra länder för att söka skydd och säkerhet. Utmaningen som följer är hur vi kan hjälpa till för att människorna i fråga ska integreras och förbli välkomna i samhället.

I dagsläget existerar en okunskap kring hur du som individ kan påverka och bidra till ökad integration. Detta visades bland annat i en marknadsundersökning vi utförde med 262 genererade svar. Det framkom att endast 27,1% var medvetna om vad de kunde göra för att bidra till ytterligare integration. Däremot svarade 74,7% att de ansåg att integration av nyanlända var mycket viktigt. Vi insåg att det fanns en chans att öka medvetenheten kring ämnet, vilket blev en social utmaning som vi ville agera på.

Bakgrund

Idén bakom Faise växte fram i vår gemensamma önskan att belysa vikten av en fungerande integration i det svenska samhället.

Astrid, som är ansvarig för marknadsföring i vår grupp, har sedan en tid jobbat idéellt på Röda Korset som läxhjälp för nyanlända ungdomar. Vi blev inspirerade av henne och ville göra något inom det temat i vår UF-verksamhet. Men hur skulle vi, fyra studenter i gymnasiet, kunna göra skillnad? Under denna period fyllde många av våra vänner år och med det följde den ständiga jakten på födelsedagspresenter. Ofta samlade man in till något slags smycke; en uppskattad och vacker present.

Vi på Faise gillar smycken, särskilt ringar, men har varit mindre förtjusta i hur de används som statusmarkör. När vi började undersöka marknaden hittade vi en nisch som passade vår vision helt perfekt: välgörenhetssmycken. Detta är alltså smycken där en del av vinsten går till olika välgörenhetsprojekt. För att inte försvinna i mängden ville vi naturligtvis ta fram en unik produkt som sticker ut och som signalerar våra värderingar och ambitioner. Efter en översiktlig genomgång av utbudet kunde vi konstatera att det bestod till största del av armband och halsband, men inga ringar. Här fanns ett utrymme att fylla som passade oss: att skapa en ring med symbol och mervärde.

Biniam och Somayes

Vi kom i kontakt med Biniam och Somaye genom Röda Korset i Vallentuna, där de varje vecka får läxhjälp av volontärer. De två ungdomarna flydde från sina krigsdrabbade hemländer för några år sedan men kom sedan till Sverige och fann stöd hos Röda Korset.

Med hjälp av ungdomarnas engagemang har Faise skapat en unik ring med Biniam och Somayes ansikten ingraverade. Genom att belysa enskilda personers historier har vi förmågan att väcka medkänsla och engagemang. Med ringen medföljer därför ett häfte innehållande Biniams och Somayes historier, samt hur Röda Korset hjälper nyanlända att integreras i det svenska samhället.

Genom att bära vår ring bidrar du först och främst till att vårt budskap sprids. Istället för att använda ringen som en statusmarkör visar du att den kan användas som symbol för gemenskap och inkludering. Samtidigt förbättrar du förutsättningarna för Biniam, Somaye och andra unika individer som vill bli en del av vårt samhälle, eftersom 10% av vår vinst kommer att skänkas till Röda Korset Vallentunas läxhjälpsprojekt för nyanlända. Med vårt bidrag hoppas vi kunna stötta Röda Korsets initiativ, så att de därmed kan hjälpa fler nyanlända med skolarbete och liknande.

 

<< Tillbaka