Chaleca

För att göra ett högkvalitativt plagg krävs stor hantverksskicklighet och finaste råmaterial.

Kläder ska hålla i längden och vara socialt och miljömässigt schysst producerade. Därför använder vi enbart finaste naturmaterial och samarbetar med ett stickkooperativ i Bolivia där sticktraditionen går långt tillbaka. Genom Chaleca vill vi bidra till stickerskornas förbättrade möjligheter. De flesta kläderna är unisex – vissa har en mer feminin look. Vi är stolta att presentera ett urval av kollektionen 2018/19 på the Lobby i sällskap med andra märken som brinner för hållbart mode.

Hantverk & Produktion

Kläderna designas av oss i Sverige och tillverkas för hand av kvinnor utanför La Paz i Bolivia som vi håller nära kontakt med utan mellanhänder. Vi är stolta att kunna betala rättvis lön för deras hantverksskicklighet. Kvinnorna gör kläderna på små handstickmaskiner och vissa delar helt för hand. Våra mest exklusiva plagg stickas 100% för hand – något som är unikt i förhållande till dagens utbud av stickade kläder. Plaggen görs i den gemensamma hantverksateljén och i hemmen, vilket gör att kvinnorna kan tjäna en inkomst samtidigt som de tar hand om barn och hushåll.

Med hållbarhet som utgångspunkt arbetar vi för att hitta de bästa alternativen när vi väljer leverantörer och tillvägagångssätt. Från att leta upp småskaliga angorakaninuppfödare till att se över utsläpp från transporter. Idag klimatkompenserar vi frakterna från Bolivia till Sverige, våra frakter till återförsäljare och enskilda kunder.

Naturmaterial

Alpackaull. Plaggen stickas av 100% alpackaaull från höglandet runt La Paz i Bolivia. Fiberna ger alpackaull som är överlägsen många andra typer av ull eftersom den är både lätt, varm och slitstark. Den bolivianska alpackaullen är mjuk och silkesliknande. Alpackaullen har utvecklats under tusentals år i Anderna där vintrarna är kalla och hårda och somrarna heta. Alpackaullen är också känd för att inte klia eller ge allergier, och är därför lämplig även för barn och personer med känslig hud. Dessutom är alpacka ett hållbart fiberval med låg miljöpåverkan – djuren betar fritt med minimal inverkan på miljön. Leverantörerna av fibern använder endast skonsam handrakningsteknik för att ta fibern från djuren. Alpackagarnet spinns och färgas på ett lokalt spinneri som använder miljövänliga processer för tvätt och färgning.

Chalecas eget finulls- och angoraullsgarn. För våra mest exklusiva plagg har vi tagit fram ett garn som består av Corriedaleull och angora – ett lättviktigt garn som ger värme, mjukhet, och fluffighet. Corriedaleullen kommer från får med goda livsvillkor på Falklandsöarna. Angorafiberna kommer från angorakaniner på en liten gård i Tyskland, där djuren rakas skonsamt för hand. Corridale-angora-garnet spinns på ett engelskt spinneri licensierat för ekologisk produktion och färgning.

Om oss

Vi som startade företaget 2012 är Maja Forslind, ansvarig för hållbarhet, produktion och försäljning, Melina Ånstrand, huvudansvarig för formgivning och Maja Söderhäll.

 

<< Tillbaka