En helt ny finstickad tröja som du lagt flera hundralappar på, som ena dagen ser ut att vara helt intakt för att nästa dag vara fylld av små hål. Här är anledningarna som förklarar den mystiska gåtan.

De oförklarliga hålen
Att upptäcka att sin favorittröja blivit utsatt för ett oförklarligt angrepp som gjort att den blivit fylld med små hål är ingen vacker syn. Det är både irriterande och ett slöseri med pengar som varken gynnar planeten eller plånboken.

De små obegripliga hålen kan bero på flera olika anledningar. Antingen är det tvättmaskinen som är boven i dramat, men i värsta fall även skadeinsekter som härjat fritt i garderoben. Små hål i kläderna kan bero på flera olika anledningar. Det kan vara tvättmaskinen, osynliga vardagsbovar, dålig kvalitet eller i värsta fall skadeinsekter som härjat. I en artikel i Damernas Värld sammanfattas de olika orsakerna och dess lösningar.

Tvättmaskinen
Ibland gör tvättmaskinen mer skada än nytta – särskilt om de nytvättade plaggen kommer ut rena men förstörda. Problemet beror ofta på att du tvättar för mycket kläder på samma gång vilket gör att kläderna kan fastna mellan dörrpackningen och trumman eller dörrpackningen och dörrglaset när trumman laddas för full.

Det kan även vara så att själva trumman i tvättmaskinen är boven som ödelägger dina plagg. Trä en tunn strumpa på handen och svep över hela trumman – kanske hittar du någon ojämnhet som rycker tag i plagget och därmed bidrar till de små hålen.

Dolda vardagsbovar
Håliga plagg kan vara ett resultat av dagliga vanor som omedvetet passerar förbi och förstör dina kläder. Upptäcker du ofta hål på samma ställe, till exempel vid tröjans nedre del, kan det mycket väl vara ett skärp eller en jeansknapp som orsakar slitningar när de dagligen nöts mot tyget.

Plaggets kvalitet
Tyvärr kan det vara så enkelt som att plaggens hål beror på att materialet är för dåligt och helt enkelt inte håller så som det ska. En billig, välanvänd tröja kanske bara är gjord för att hålla ett visst antal gånger – det snabba modet är ju inte känt för att vara hållbart.

Trots att den tunna toppen är smickrande under sommarhalvåret, kommer en robust bomullströja med största sannolikhet hålla längre. Med det sagt, gör planeten en tjänst och tänk på materialet när du handlar dina kläder.

Foto: Unsplash/Dan Gold
Skadeinsekter
Pälsängrar och klädesmalar kan vara en mardröm som kan göra en riktig skada på dina textilier. För att se om hålen kommer från de ihärdiga djuren kan du studera formen på klädernas hål – är hålets kant tydligt kan det vara pälsängrar det handlar om, är det däremot luddigt kan det vara mal.

För att förebygga larvernas förekomst bör du se till att hålla fönster stängda, täppa igen håligheter, städa garderoben noggrant och förvara kläder rena och tätförpackade. Ett annat knep är att placera cederträ i garderoben som sägs hålla djuren borta.