Är du någorlunda insatt inom världen av mode har du med allra största sannolikhet mer än en gång stött på ett antal regler som bara måste följas. Utöver det faktum att de begränsar ditt stilistiska uttryck, gör reglerna din garderob mer inskränkt. I år är året då vi låter plaggen leva utan spelregler.

En modevärld utan regler

Det finns en hel del oskrivna regler när det kommer till mode och trender som hämmar både kreativiteten och valmöjligheterna. Trots att vi vet inte var de kommer ifrån eller varför de uppstått låter vi dem styra vårt moderiktiga uttryck.

Även om moderegler, normer och standarder formas i syfte att hjälpa och förenkla vardagen, har de på senare tid gått från att vara användbara till att bli värdelösa. De oskrivna modereglerna riskerar att hindra dig från att uttrycka dig precis som du vill. En lyckad outfit handlar inte om att följa diverse regler till punkt och pricka, utan att skapa en unik och personlig känsla.

Foto: Unsplash/Nordwood

Experter och stylister, som lägger ned sina liv på att hjälpa människor med att hitta sin stil, ogillar branschens regler starkt. Business Insider skriver om sitt möte med proffsen som berättar om modereglerna de anser är till för att brytas.

Åtta moderegler att avskaffa redan idag:

”Du ska inte bära läder på våren eller sommaren”

Det faktum att läder är ett tungt, ofta mörkt, material gör att många får för sig att det endast går att bära under hösten eller vintern. Enligt designern Tiffany Hasbourne, däremot, är en läderjacka eller ett par lädershorts perfekta val på en krispig vårdag eller en kylig sommarkväll.

Foto: Unsplash/Sahin

”Undvik att styla svart och mörkblått tillsammans”

Att matcha de två mörka färgerna tillsammans är både elegant och snyggt. Det bryter av och livar upp det helsvarta perfekt.

”Blanda inte accessoarer i silver och guld”

Maxa metallerna och blanda blinget! Varför välja när du kan ha båda? ”Det här är en av mina favoritmyter att trotsa. Jag bär silver och guld tillsammans hela tiden,” förklarar Tiffany Hasbourne till Business Insider.

”Maxiklänningar passar inte korta personer”

Det sägs att en långklänning får dig att se kort ut, men i själva verket är det tvärtom – en klänning som sträcker sig ned till fötterna gör att du ser längre ut. A och O för en lyckad garderob är plaggens passform och storlek.

”Du bör klä dig enligt din ålder”

Hur många gånger har du hört någon säga att de inte kan bära ett särskilt plagg eftersom det är ”för ungt” för dem? Myten om att kläder styrs av en specifik åldersgrupp är helt befängd. Klä dig enligt din personlighet och låt inte samhällets regler säga att du inte kan vara 45 år och en trendsättare.

”Blanda aldrig brunt och svart”

En myt som många av oss är trötta på att höra är att färgerna svart och brun inte överensstämmer alls. Det här påståendet inte vara mer fel. Båda färgerna är neutrala och fungerar i själva verket mycket bra ihop.

”Det är endast superhjältar som bär en cape”

En cape är ett stilfullt plagg som de flesta undviker i tron om att det ser ut som en maskeraddräkt. Designern Hasbourne håller inte med och berättar om sin klient som bar en elegant cape över en kostym. Ta tillbaka cape-modet!

Foto: Unsplash/Bbh Singapore

”Skor och väska bör alltid matcha”

En gammal myt som för evigt borde suddas ut från denna värld. Enligt dagens modeexperter har den här regeln blivit en ”faux-pas” och att matcha skor med väska är totalt ute. Mixa och missmatcha precis som du vill.