I en värld där skicklighet ofta mäts av hur mycket som lyckas avverkas under en dag är nivån av produktivitet en viktig aspekt. Men att vara produktiv handlar om att jobba smartare, inte hårdare. Här är knepen som maximerar dina prestationer på jobbet varje dag.   

Åtta timmar av smart arbete

En arbetsdag består vanligtvis av åtta timmar där du som anställd förväntas leverera och prestera varje dag, året om. Att stressa runt som en galning på kontoret för att hinna klart innan dagen är slut är det ingen som mår bra av. Istället handlar det om att planera väl och undvika klassiska fällor som sätter käppar i hjulen för din produktivitet.

För dig som är egenföretagare och därmed din egen chef är det särskilt viktigt att strukturera upp din arbetsdag för optimal effektivitet och smartare arbete. Prokrastinering och förlorat fokus riskerar att hämma din verksamhet, din hälsa och ditt privatliv.

Vad säger forskningen?

Vad kan du själv göra för att förbättra din produktivitet? Här kommer ett par tips från affärstidningen Forbes som kommer väl till hands när högen av uppgifter stiger och tiden inte räcker till.

Skruva upp volymen

Forskare vid University of Miami har noga studerat vilka effekter musik har på arbetsprestation och kvalitet. Det visade sig att de som lyssnade på musik medan de arbetade blev klara snabbare, fick bättre idéer och hade en mer positiv sinnesstämning. Experimentera med olika musikgenrer för att se vad som passar dig bäst – kanske är det Mozarts klassiska toner eller lugnande meditationsmusik som tar din produktivitet till nya höjder?

Foto: Unsplash/Bruce Mars

Rör på dig

En studie som genomfördes vid Bristol University fann att träning ökade medarbetarnas produktivitet med 21%. Deras forskning baserades på 200 anställda i tre organisationer som alla fick träna tre dagar i veckan. Resultatet visade att träningsdagarna gjorde medarbetarna mer koncentrerade och motiverade, samtidigt som de blev färdiga med uppgifter tidigare och kunde arbeta mer intensivt utan pauser. Motivationsfaktorn ökade mest och var 41% högre under träningsdagarna.

Investera i växter och blommor

Att omge sig med grönska och krukväxter är ett väl beprövat hälsoknep som sägs minska allt från stressnivåer och risken för sjukdomar till ljudnivåer och antal sjukdagar. Nu visar dessutom en studie från University of Exeter att ett kontor med krukväxter förhöjer medarbetarnas produktivitet med hela 15%. En investering med hög avkastning, helt enkelt.

Foto: Unsplash/Room

Planera in livsviktiga pauser

Det kan tyckas paradoxalt att korta och frekventa pauser kan förbättra både fokus och prestation, men enligt en studie vid University of Illinois at Urbana-Champaign är det just det som är fallet. Planera dina pauser under arbetsdagen och se till att du aldrig sitter för länge, om du är mån om att maxa dina resultat.

Gör en sak i taget

Att multitaska är inte alltid det mest produktiva alternativet för att få mycket saker gjort. Istället bör du fokusera på en uppgift åt gången för att förbättra koncentrationsförmågan, som i sin tur gör dig mer produktiv. Undvik distraktioner såsom en plingande inkorg eller en vibrerande telefon – stäng av aviseringarna och gör klart din uppgift innan du tar itu med nästa.

Foto: Unsplash/Tim Gouw

Promenera från problemen

Om du har fastnat vid ett svårt problem eller börjar känna hur tröttheten närmar sig, kan en promenad vara lösningen på problemet, menar forskare vid Stanford University. Rörelse i kombination med frisk luft stimulerar kreativt tänkande som i sin tur gör att du hittar bättre lösningar snabbare. Planera in en kort promenad vid lunchen och ytterligare en på eftermiddagen för maximal effekt.