Hållbart mode ska inte vara färglöst och enformigt. The Lobby’s nyinflyttade gäst Moimi visar hur miljötänk och kreativt skapande kan förenas i en kollektion av plagg som värnar om både människa och natur.

Hållbart, färgstarkt och nytänkande

Moimi är ett nystartat modemärke som funnits på marknaden sedan januari i år och har, för bara några veckor sedan, öppnat sin sprillans nya webshop. Namnet Moimi är en kombination av franskans ”moi”, som betyder jag, och en förkortning av grundare Marias namn, ”mi”.

Maria Carlberg är en erfaren textildesigner som efter många år som anställd inom den svenska modebranschen ville göra något annorlunda. Hon ville bevisa för världen att långsamt mode, varsam produktion och cirkulärt tänkande är minst lika färgstarkt som allt annat som finns på marknaden. Resultatet blev Moimi – ett varumärke som, trots att det bygger på hållbarhet, innehåller mönster och färg.

Foto: Moimi
Foto: Moimi

Med ett brinnande engagemang

Varenda tygbit och detalj ur kollektionen är framtagen med stor lust och brinnande engagemang – en viktig aspekt som gör att plaggens ägare får ett särskilt band till sina kläder och därmed en vilja att bära plagget livet ut. Med en liten, men livfull och välsorterad, garderob kommer man långt samtidigt som man gör gott för miljön.

”Jag vill få fler att upptäcka glädjen i att bära plagg som är producerade i mindre skala med mycket lust och omsorg nedlagd, där handens verk finns närvarande på ett eller annat sätt”, säger grundare Maria Carlsberg om sin vistelse i The Lobby.

Från skiss till färdig produkt

För att få fram ett färdigt Moimi-plagg i hög kvalitet krävs en metodisk process. Med hjälp av en penna, pensel och sax skapas ett mönster som tillslut blir ett fysiskt utkast – en prototyp – på den färdiga produkten. Sedan bearbetas mönstret digitalt för att få fram önskade effekter och olika färgställningar. Moimi särskiljer sig med sina mönstrade plagg bland andra ”slow fashion”-märken som mestadels erbjuder en avskalad och enfärgad design.

”Kombinationen med att göra mönster på hållbart producerade plagg är inte en så vanlig kombination då de flesta som jobbar med hållbarhet gör enfärgade plagg. Jag tycker däremot att även mönstrade plagg kan vara älskade och bärbara minst lika länge som enfärgade. Därför kallar jag det här min variant av slow fashion”, förklarar Maria Carlsberg för The Lobby Magazine.

En hållbar oas i The Lobby

Vill du förvandla din garderob till en hållbar oas bör du styra stegen mot The Lobby och besöka Moimi’s hörna av klänningar, toppar och accessoarer i färgstarka mönster och lekfulla färger. Vill du shoppa redan nu kan du besöka webshopen genom att klicka här.

Foto: Moimi