Dags att göra verklighet av sommarens hemrenoveringsdrömmar? Både projektproffs och inredare har tips att ge … men frågan är om något är viktigare än det där med mattan.

Det skulle förstås vara svårt att göra alla stilpoliser nöjda när man stajlar om hemmet. När det gäller att lyssna till alla deras förbud måste var och en dra sin gräns för ängsligheten. Men med det sagt kan det ändå vara ett par välinvesterade minuter att kika igenom vad inredningsexperter brukar framhålla som de vanligaste misstagen.

En snabb titt på inredningssajters tips och varningar (till exempel här, här och här) ger i stor utsträckning likartade råd.

Möblerna först

Till de vanligaste missarna hör att välja väggfärgen först och möblerna sedan – ta det hellre i omvänd ordning. För högt hängda tavlor stöter proffsinredarna på nästan överallt. De ska hänga i ögonhöjd, och man får fråga sig själv vems ögon man då ska måtta efter.

Bristande proportioner är en annan vanlig sänkare. Saker som är för stora eller för små för rummet, eller blir oproportionerliga brevid varandra. De nämnda sajterna visar bilder med en rad exempel.

Så får mattan rummet att flyga

Men just det där med mattan tycks höra till de allra främsta tipsen hos många inredare: Skaffa inte en vardagsrumsmatta som är för liten. Mindre möbler ska få plats på den med alla fyra ben, medan soffor och fåtöljer som inte flyttas ska stå med åtminstone två ben på mattan. Vilket straff som drabbar oss annars framgår inte, men eftersom det handlar om något så heligt som inredning får vi anta att vi inte bör skämta om det.

Även tidningen Forbes, van att skriva för affärsfolk och andra beslutsvana läsare, ger sig in i renoveringstipsleken. Forbes väljer dock att sväva på projektledningsnivån, höjt över det estetiska tyckandet som du får svara för själv. Här gäller råden hur du ramar in målet, bryter ner det i delar som kan budgeteras, beställer varuprover – och håller tålamodet uppe hela vägen.

(Foto: Douglas Sanchez / Unsplash)