Känner du dig vilse bland höstens trender? Häng undan sommarplaggen i källaren och kasta dig ut på en shoppingtur när du blivit guidad genom säsongens snyggaste herrmode – direktrapporterat från catwalken.  

Gör dig redo för vår stiligaste årstid

September månad är här och det är dags att vända blad. Ytterligare en sommar har passerat och framför oss väntar en årstid fylld av puttrande grytor, långa promenader och kanske det bästa av allt – höstmodet. Nu kliver vi med sprudlande steg och energifylld själ in i årets mest eleganta säsong.

Hösten är, utan tvekan, den mest stilfulla årstiden av dem alla. Långa kappor, stickade tröjor och jordnära färger i kombination med eldgula löv och rykande tekoppar är svårslaget. Nu är det hög tid att hänga undan sommarplaggen och få koll på årets hetaste trender för att ta sig an modehösten på rätt manér.

Tidningen Cafés modechef Daniel Lindström skriver i en artikel om de tydligaste trenderna från catwalken under modeveckorna i Europas centrum för mode och vägleder dig genom djungeln av rockar, kappor och jackor.

Här är herrmodet du ska satsa på i höst:

Leopardmönster

Våga ta ut svängarna i höst med lekfulla plagg med oväntade motiv. Djurmönstrade plagg har länge funnits bland dammodet – nu har det nått herrkollektionerna likaså. Bland stora modehus såsom Celine, Marni och Neil Barrett var leopardmönstret närvarande bland accessoarer, jackor och långa rockar.

Outdoor

En återkommande trend som sågs på flertalet modevisningar var det frilufts-inspirerade herrmodet. Genom att addera små detaljer som andas hajk och naturliv till en elegant look får du till stilen som gör att du hör hemma på catwalken. Ryggsäckar, hikingkängor, tekniska nylonplagg och dunjackor finns överallt i butikerna och är både funktionellt och snyggt.

Foto: Unsplash/Yi Sk Sx

En touch av rosa

Rosa är en somrig färg som enligt trendsättarna gärna får följa med en bit inpå höstkanten. Rosa signalerar direkt ungdomlighet och kan matchas snyggt med förslagsvis svart och brunt. Välj själv om du vill gå all in eller addera kulören i form av en diskret detalj.

60-tal

60-talets herrmode bestod av slitna jeans, mockajackor och rockiga t-shirts såväl som sofistikerade kostymer och parkas. Nu – nästan 60 år senare – är den klassiska modsuniformen tillbaka och syns på catwalken igen. Raka byxor, kavaj och parkas – precis som en modern version av The Beatles.

Foto: Unsplash/Christian Lunde

Double denim

Även om jeans alltid funnits på modet är det här året då även överdelarna ska vara i denim. Stentvättat såväl som den tidlösa jeansblå färgen kan ses bland de stora modehusen. Våga matcha dina jeans med en denimskjorta och blir helrätt i höst.

Skinn

Modemagasinet GQ kallar den här trenden ”Ozzy Osbourne Outerwear” och det handlar inte om traditionella bikerjackor utan om långa, tunga och mäktiga skinnrockar som gärna slutar långt nedanför knäna.

Foto: Unsplash/Imani Clovis

Dunrock

Trots att det ser ut som ett portabelt duntäcke eller en vandrande sovsäck verkar dunrockarna vara här för att stanna. Med tanke på våra bitande vintrar här i norr är låter en rock i dun som svaret på våra kyliga problem.