Luxemburg hör till destinationerna som kommit närmare Stockholm i år, genom nya flyglinjer – liksom Wien, Prag och polska Poznan. Och prickar du rätt helg kan du åka nattåg till Berlin, varför inte för maran?

Visst har jag lite solbränna kvar? Säg att jag har det.

Vi tackar för de fina sensommardagarna i år, men nu börjar höstlunken komma i gång för de flesta av oss. Sommarresorna följs av ”jag måste tanka över bilderna” – och vi börjar oroa oss för ifall sträckan fram till jul nu kommer att bjuda oss på någon paus alls.

Fler flyg

Stockholmare är förstås bortskämda sedan länge med prisvärda helgflyg till mängder av europeiska städer. Billighetsflygen från Skavsta har inte minst fört Öst- och Centraleuropa närmare de svenska privatresenärerna de senaste årtiondena. Sedan har i och för sig medvetenheten om flygets miljöbelastning vuxit, och kanske börjar avhålla någon. Och även den sjunkande kronan gör det mer attraktivt att ta en soft hemma i Sverige i stället.

För den som i alla fall vill direktflyga till ett kontinentalt avbrott i höst tillkommer i år fyra destinationer från Skavsta: Wien, Düsseldorf, Prag och Poznan. De tre förstnämnda trafikeras i och för sig sedan tidigare från flygbolag på Arlanda, men Poznan blir nytt. Arlanda får anslutning till Luxemberg. Och nästa höst tillkommer, från Skavsta, Sveriges första direktflyg till Georgien, närmare bestämt staden Kutaisi en biltimme från Svarta havet.

Bättre tågförbindelser sakta på rull

Flygångest eller inte, allt fler röster höjs för att tåget ska återuppstå som naturligt färdsätt över kontinenten. På sikt finns planer på IT-lösningar som ska underlätta gränsöverskridande tågresor, men tills vidare handlar det mycket om pionjärliknande projekt.

I vilket fall som helst tänker operatören Snälltåget att dra tre nattåg från Stockholm till Berlin i höst. Tågen avgår klockan 22.30 på torsdagkvällarna 26 september, 7 november och 5 december – för att matcha Berlins maraton, trettioårsfirandet av murens fall samt Berlins julmarknader. På bilden, tagen av Dagmar Schwelle för Visit Berlin, syns Savignyplatz.