Tedrickare är väl ändå inte såna tävlingsmänniskor att det måste arrangeras VM? Nja, kanske inte. Men odlarna. Blir du sugen på en kopp vinnarte?

Höstmyset närmar sig … tänk på en dryck.

För något som så starkt förknippas med lugn och ro som te, är det kanske stressande att det ska behöva tävlas. Men om du ändå känner dig tryggare av expertguidning innan du närmar dig tebutikens hylla nästa gång, så kan du ta en titt på listan över vinnare i senaste inofficiella te-VM.

Global tea championship är det mer formella namnet på tävlingen som senast avgjordes i mars. Det var höstupplagan, för den benämns efter när teet är skördat. Vårtävlingen avgörs alltså nu i höst. I strikt lufttäta plastpåsar, för att tesmakerna inte ska kontamineras av varandra, skickar teodlarna in sina produkter för blind jurybedömning.

Och när vinnarna korats kastar sig hela världen över medaljörerna så att deras te omedelbart tar slut, eller? Nja, turligt nog finns det nästan lika många grenar som i sim-VM. Till skillnad från sim-VM verkar antalet medaljer dock inte vara förutbestämt i varje gren och valör, utan delas ut baserat på absoluta meriter. I våras utdelades sex guld, 19 silver och 32 brons när tävlingen avgjordes i New York.

Mästare – i en annan betydelse

Om ett mer filosofiskt förhållningssätt faller dig bättre i smaken finns det andra sätt att närma sig den mångtusenåriga drycken. The Leaf hette en tidning som utkom på webben under några år i slutet av förra årtiondet, och de åtta utgåvorna går fortfarande att läsa där.

Tea and tao var mottot för tidningen, vars ambition var att förmedla det djupa asiatiska tänkandet runt drycken, till en engelskspråkig publik. Kanske kan mäster Ling Ping Xiangs återkommande bryggtips intressera dig? Hans text i första numret fyller fyra tidningssidor.