Den amerikanska tidningen Fast Company har redan utsett dem till världens vackraste hörlurar. Ett finskt forskningsprojekt står bakom lurarna där materialen har byggts av medarbetare som är så små att de inte går att se.

Än finns de inte på marknaden, men vem vet. Om några decennier kanske det är bakterier och jästsvampar som bygger våra hörlurar – eller andra produkter vi omger oss med.

Finska byrån Aivan står bakom designen av de nya lurarna, som Fast Company redan kallat vackrast i världen. De har utvecklats för att demonstrera möjligheterna med det nya revolutionerande bioteknikområde som kallas syntetisk biologi.

korvaa-components-lobby
Annorlunda hörlursfabrik. (Foto: Aivan)

Det handlar enkelt uttryckt om att mikroorganismer – alltså diverse typer av organismer som är för små för att se med blotta ögat – framställer material. Om vi får tro Aivan kommer den syntetiska biologin att få ”en avgörande roll i omställningen från en fossilbaserad ekomomi till en hållbar, cirkulär bioekonomi”.

”Öra” och ”ersätta” låter lika

Korvaa är namnet på den nya produkten. På finska betyder ordet ersätta, men är samtidigt en anspelning på det likartade ordet för öra: korva.

Korvaa har utvecklats inom ett brett finskt forskningssamarbete på det syntetiska biologiområdet, samordnat av den nationella industriforskningsorganisationen VTT.

Mjuka och hårda material, solida och vävda … Det var mångfalden av materialstrukturer som används i ett par hörlurar, som gjorde dem till rätt produkt för att synliggöra det nya områdets möjligheter.