Miljontals ton mejeriprodukter dumpas årligen, men istället för att protestera mot industrin har det här innovativa företaget valt en annan väg. Överbliven mjölk fångas upp och efter två månader finns ett färdigt plagg – tre gånger så mjukt som bomull och garanterat mer hållbart.

Innovation för en grönare framtid

Att minska avfall, återvinna resurser och att värna om naturen är tre av de viktigaste pelarna i en hållbar affärsmodell. De senaste åren har miljömedvetna företag sökt med ljus och lykta efter innovativa sätt att återvinna avfall och skapa nya produkter.

Mi Terro, ett nystartat klädföretag i Los Angeles, vill uppmärksamma mängden avfall som mejeriindustrin producerar genom att skapa hållbara tyger från oanvänd mjölk, skriver Forbes i en nyligen publicerad artikel.

Foto: Unsplash/Brandi Ibrao

Klädföretaget får sin överskottsmjölk från en bondgård i Kina innan den bearbetas och förvandlas till fibrer som kan användas till att göra hållbara plagg i luftiga material. Hela mjölk-till-plaggprocessen tar cirka två månader att slutföra och så lite som ett glas mjölk ger hela fem t-shirts.

128 miljoner ton till spillo

Mi Terro-grundaren Robert Luo förklarar för tidningen hur ”128 miljoner ton mejeriprodukter dumpas årligen runtom i världen” och att mängden både är chockerande och upprörande. Han fortsätter:

”Vårt mål är att utbilda allmänheten att vi konsumerar för mycket mejeriprodukter och att vi måste minska vårt matavfall. Det gör vi genom att fånga upp den oanvända mjölken som annars skulle slängas för att skapa hållbara kläder av hög kvalitet”.

Foto: Unsplash/Anamolay

Gammal mjölk blir nya plagg

Att transformera gammal mjölk till nya klädesplagg kan tyckas vara en olöslig gåta men faktum är att processen är ganska simpel att förstå. Mjölken avvattnas och blir till ett pulver som sedan renas. Kvar blir kaseinet som blandas med en särskild lösning för att stelna så att fibrerna från proteinet går att snurras till ett garn, som i sin tur används vid tillverkningen av plaggen.

I nuläget finns dock endast två tillverkare i Kina som har verktygen och förmågan att förvandla oönskad mjölk till klädtyg, men på sikt hoppas Robert Luo att alltfler ska kunna bära kläder av överblivna mejeriprodukter. Visionen är att göra jorden grön igen, utbilda människor och lära dem spara på planetens resurser.

”Jag vill att mina barn och barnbarn ska leva i en värld där de inte behöver räkna dagar med blå himmel, bära en ansiktsmask till skolan eller lära sig om vackra djur som bara finns i läroboken”, säger Luo.