I helgen syntes många kräftskivor i sociala medier. Hattar, glada miner, fyllda tallrikar och snapsglas prydde våra flöden. Men, tyvärr, verkar en gemensam nämnare vid våra högtider vara att vi glömmer bort allt som heter hållbarhet, måtta och hälsa. Här hittar du tips för att behålla tänket – trots att det dukas upp till fest.

Kräftpremiären äger rum den åttonde augusti..enligt vissa.

Enligt andra äger den rum dagen efter den första onsdagen i augusti. Och enligt den tredje är premiären den andra torsdagen i månaden.

Varför  ”kräftpremiären” kommit till beror på tidigare förbud. Under stora delar av året var det tidigare förbjudet att fiska och sälja kräftor. Augusti var den månad kräftfisket åter igen var tillåtet – därav den stora dagen.

Givetvis bör detta firas. Tillsammans med bröd, västerbottenpaj och snaps avnjuts kräftorna i gott sällskap.

Fyra tips för att bjuda in till en hållbar och hälsosam kräftskiva

Använd riktiga tallrikar och glas

Istället för att köpa engångstallrikar och andra artiklar att duka med, kan du satsa på att använda det du redan har. Alternativt handla secondhand.

Stadsmissionen och Erikshjälpen har allt i från kläder till dukningsartiklar att välja på.

(Foto: Jasmin Schreiber / Unsplash)

Återanvänd tyg som duk 

En duk pryder vanligtvis långbordet. Denna behöver du inte köpa ny. Återanvänd ett gammalt lakan eller överblivet tyg som det bara är att tvätta. Skippa pappersduken och använd det du redan har.

(Foto: Fabio Issao / Unsplash)

Byt ut snapsen

”Vem är måtta och varför skulle jag vilja dricka med honom?” är ett skämtsamt uttryck som tas till när det vankas festligheter. Men efter sommarmånader med uteserveringar och vardagsdrinkar kan det vara dags att hitta tillbaka till gamla vanor – vilket kan vara ganska svårt när högtiderna präglas av snapsvisor.

Ett tips för att behålla hälsan och morgondagen är att byta ut snapsen. Byt ut den till en vagare ingefärsshot för att behålla den brännande känslan i halsen och visorna.

(Foto: Toa Heftiba / Unsplash)

Dekorera med gammalt

Givetvis vill man ha dekorationer på bordet, men det kräver inte heller att nytt behöver införskaffas. Vi har nog alla ljuslyktor vi inte använder högt upp i ett skåp. Ta ned dessa och pryd bordet med.

Du kan också klippa olika sorter vimplar eller andra dekorationer av tyg eller papper som inte används.

(Foto: Kristina Tamašauskaitė / Unsplash)
(Foto: Tom Pumford / Unsplash)

”Men det känns inte som kräftskiva”

Det kan kännas galet att dekorera med färger och mönster som inte direkt skriker ”kräftskiva”. Gör ett tema av det hela! Precis som vid en maskerad. Bjud in till en kräftskiva i hållbarhetens tecken och håll hemligt vad detta kommer att innebära till gästerna är på plats.

Följd dessa tips och bjud på en annorlunda kräftskiva i år!

I The Lobby hittar du många secondhand alternativ – allt i från kvällens klädsel till det som ska stå på bordet.