Semestern lider mot sitt slut och framför oss väntar en mörk – men mysig – höst. Plötsligt kastas vi in i kontorslandskap och vardagsrutiner. Oinspirerande? Nja, inte alltid. Här är fem nervkittlande framtidsyrken som får oss att tänka om.

Att återvända till jobbet efter en lång, härlig semester kan ibland kännas som en trög uppförsbacke som aldrig tycks ta slut. Sol, salta stänk och ljumna vindar lämnas bakom en och vid backens ände väntar mörker och kyla. Tänk om jobbet istället var platsen alla längtade till?

En inblick i framtiden

I rapporten Framtidens arbetsliv är här har Trygghetsrådet analyserat framtidens arbetsmarknad och de faktorer som troligtvis kommer att påverka vårt sätt att arbeta – såsom miljöhot, globalisering och AI.

Foto: Unsplash/Franck V

Enligt revisions-och konsultjätten Deloitte förväntas framtidens jobb bli mer maskindrivna och datadrivna än tidigare, men de kommer sannolikt också att kräva mänsklig kompetens inom områden som problemlösning, kommunikation, tolkning och design. När maskiner tar över de repetitiva uppgifterna kan yrken omdefinieras så att tekniken och våra mänskliga färdigheter vävs samman.

I samband med alla dessa skiften kommer nya yrkesroller växa fram i takt med att andra försvinner. Elle skriver om Trygghetsrådets framtidsrapport och listar de yrken som med stor sannolikhet kommer att vara glödheta inom en snar framtid.

Här sex framtidsyrken för dig som vill längta tillbaka till arbetet under semestern:

Kulturflätare

Vårt nätverk kommer få en mer betydande roll, både privat och i arbetslivet. Samarbeten visa sociala medier sprider sig som en löpeld, men ibland kan det vara svårt att arbeta mellan olika kulturer, normer och jargonger. Därför kommer vi att behöva en kulturflätare som medlar mellan parterna och ser till att samarbetet blir korrekt utfört.

Vertikalodlare

När jordens befolkning ökar minskar ytan och vi får börja bygga på höjden istället. Vertikalodlaren är framtidens bonde som arbetar lokalt, klimatsmart och tar hjälp av nya teknologier för att ta fram råvaror. IKEA hakade på trenden tidigt och skördade, enligt ett pressmeddelande, sin första vertikalodlade sallad i mars tidigare i år.

Oldfluencer

Eftersom vi blir allt äldre blir även tiden som pensionär längre. Sveriges pensionärer är friskare och mer aktiva än någonsin, vilket gör att det är ett spännande liv att följa. Exempelvis är många äldre nu aktiva i sociala medier där de delar med sig av sina liv – däribland Lady Silver, en 80-årig ”oldfluencer” från Stockholm.

Foto: Unsplash/Marisa Howenstine

Molnvakt

Vi ser hur molnen växer på databas-himlen och allt mer data lagras i det mytomspunna molnet. Stora företag går över till molnlagring vilket gör att enorma mängder känslig data plötsligt kräver övervakning. En molnvakt är en person som ser till att datan hanteras korrekt och behålls säker.

Distansare

Tänk dig att kunna arbeta från en solstol vid medelhavet eller från skidliften i fjällen. Tack vare AR (augmented reality) och VR (virtual reality) kan ännu fler yrken utföras på distans, till exempel tekniker och montörer. På så sätt kan du arbeta som ”distansare” – när, var och hur du vill.

Klimatrevisor

En traditionell revisor kontrollerar ett företags redovisning, genom att oberoende granska och uttala sig om de ekonomiska förhållandena i verksamheten. En klimatrevisor däremot, fokuserar på företagets klimatavtryck och hjälper till med att analysera och redovisa deras hållbarhetsstrategier. På så sätt tvingas fler företag blir gröna och ta sitt ansvar för miljön.

Foto: Unsplash/Room