Under sommarens sista veckor arrangeras bröllop på löpande band och för många är helgerna fullbokade ända inpå höstkanten. Tyvärr kan det innebära både stress och press för brudparet såväl som för gästerna. För att få ett stressmoment ur världen kommer här en enkel guide som hjälper dig att tyda klädkoden till bröllopet.

Syftet med att ange en särskild klädkod på bröllopsinbjudan är för att underlätta för gästerna, men har man dålig koll är det stor risk att det gör mer besvär än nytta. Residence Magazine skriver i en nyligen publicerad artikel om de vanligaste förvirringarna som uppstår i samband med bröllop och klädsel.

Etikettdoktorn förklarar

Enligt Etikettdoktorn Mats Danielsson finns det fortfarande bara ett sätt som är rätt när det kommer till tolkning av klädkod till bröllop – alla olika varianter till trots:

”Klädkoder kan tyckas formaliserade, men är till för gästerna ska känna att det är enkelt att välja. Man ska inte krångla till det”, säger han.

Fyra nivåer av klädkoder

Först och främst, de ”tokiga” klädkoderna som gärna används för att ta bort en del av det formella, såsom ”kom som du är” eller ”kläder, ja tack”, är bäst att strunta i. Mats förklarar att det egentligen finns fyra nivåer av klädkoder till bröllop: Frack/högtidsdräkt, smoking, mörk kostym och kavaj.

För ett augusti-bröllop under gassande sol är klädkoden kavaj att föredra, eftersom gästerna då kan bära tunnare kläder i svalkande material samtidigt som de är uppklädda.

Foto: Unsplash/Sweet Ice Cream

Frack

Det finns en hel del regler när det kommer till frack. En frack är alltid svart eller mörkblå, byxan har en eller två revärer av siden, kavajen ska ha slag av siden, och västen ska vara vit och sluta två centimeter nedanför frackrockens midjeskärning. En hembygdsdräkt eller folkdräkt kan däremot ersätta fracken. När det kommer till skor är det svarta snörskor eller lackskor med låg klack som gäller.

Enligt tradition bär kvinnan en golvlång klänning eller kjol med separat överdel i festlig stil – färg, mönster och glitter välkomnas. Även skorna ska vara eleganta och uppklädda. Här är reglerna inte lika strikta, med andra ord.

Smoking

Smokingen ska vara svart, mycket mörkt blå eller i undantagsfall mörkt grå. Under sommaren kan jackan vara vit, men då till svart byxa. Flugan ska alltid vara svart, och inte färgmatchad till kvinnans klädsel, som många ofta tror.

Är klädkoden smoking bär kvinnan, precis som vid frack, en klänning, kjol eller festlig byxdress. Dock ska plagget inte vara lika festligt utformat som en frackklänning. Siden, sammet eller crêpe är bra material att satsa på. Undvik glittrigt tyg eller en klänning i svart eller vitt och se till att klänningen är ankellång och lagom urringad.

Mörk kostym

Mörk kostym är en finklädd klädsel, men inte så avancerad som smoking eller frack. Valet är enkelt, antingen en mörkblå eller mörkt grå kostym tillsammans med en dressad skjorta i vitt eller blått, samt en slips eller fluga.

Kvinnor ska enligt den klassiska etiketten ha klänning eller kjol, men inte så lång som en långklänning och inte kortare än till knät, plagget ska även ha täckta axlar. Materialet ska kännas mer fint än vardagligt.

Foto: Unsplash/Toa Heftiba

Kavaj

Förr var benämningen kavaj detsamma som mörk kostym, men idag använder många det för att beskriva en mer avslappnad klädsel. För ett sommarbröllop är det en passande klädkod då den ger gästerna chansen att ta ut svängarna och experimentera med färger och material. Ett behagligt alternativt för varma sommardagar är den ljusa kostymen i bomull eller linne som svalkar skönt.

Som kvinna kan du bära en klänning, kjol eller byxdress som är finare än en vanlig vardagsklädsel utan att vara lika tjusig som aftonklädsel.

Foto: Unsplash/Tamara Bellis