En gång i tiden hamnade våra semesterbilder i dammiga fotoalbum, ståendes i bokhyllan för att senare kunna beundras av nära och kära. Nuförtiden laddar vi upp bilder som aldrig förr och delar med oss av upplevelser till allt och alla. Nu till den svåra frågan – är det ett motiverat beteende eller endast irriterande?

Semesterstressen

Att knäppa av en bild har aldrig varit enklare. Våra mobiltelefoner är ständigt närvarande, trots att det är semestertider och tid för avkoppling. Ironiskt nog kan sommaren vara en stressig tid, med tanke på den nyutvecklade normen om att låta sina följare få en inblick i ledigheten och semesterfirandet.

En vit sandstrand, ett böljande blått hav och en gassande sol. En ljummen kväll på en uteservering i en stad vid Medelhavet. Fram med mobilen, följt av ett snabbt klick och ett rykande färskt inlägg når ditt Instagram-flöde med ett par knapptryck.

Ytterligare en bild drunknar i havet av semesterbilder och blir ännu ett bidrag till inlägg att reta upp sig på – i alla fall om du ser till den senaste forskningen. I en artikel publicerad i ELLE presenteras en studie som undersökt hur irriterande dina semesterbilder egentligen är.

Foto: Unsplash/Simon Migaj

73 procent blir irriterade

En studie som genomfördes på uppdrag av det brittiska försäkringsföretaget Aviva visar att nära tre fjärdedelar, 73 procent, av alla sociala medier-användare blir irriterade när de ser andra människors semesterbilder i sina flöden. I studien deltog 2000 deltagare.

Den rådande trenden om att fota sina fötter eller ben med en sandstrand som bakgrund tycks ha nått sin gräns, enligt studien som visar att just ”fotbilden” på stranden retar upp mest Instagram-användare av alla. Utöver det motivet är utsikter från balkonger, kulturella sevärdheter och semesterdrinkar de vanligaste bilderna som delas under semestern.

Ytterligare en spännande upptäckt är att tio procent av deltagarna erkänner att de lägger upp semesterbilder för att göra sina följare där hemma avundsjuka. 80 procent av de 2000 är positivt inställda till att dela sina semesterbilder, med anledning av att hålla sina vänner och familj uppdaterade om resan.

Fotovågens risker

Att dela med sig för mycket på Instagram är inte bara dåligt för dina följares humör – studien lyfter riskerna med att alltför frikostigt dela med sig av sin semester. Att tala om för världen att man är bortrest kan ses som en inbjudan av inbrottstjuvar som sedan tömmer ditt hem på värdesaker medan du är befinner dig på en sandstrand.

Foto: Unsplash/Danka Peter