Skippa de fem olika apparna du använder och kombinera meditativt kreerande med total struktur. 

För att komma ihåg saker som ska utföras, vad som ska införskaffas eller vilken tid man ska träffa någon behöver man ofta anteckna.

Vissa föredrar digitala lösningar där listor skapas i en app, träningen loggas i en annan, en tredje styr upp din arbetsdag och en fjärde strukturerar din fritid.

Andra föredrar en fysisk lösning där man på egen hand fyller i det man behöver komma ihåg och sedan kompletterar med en digital variant för att snabbt kunna lägga till händelser.

Men vad händer om vi slår ihop allt? Tänk att du kan logga din träning, följa din sömn, planera dina inköp och lägga din budget på ett enda ställe – och samtidigt få utlopp för din kreativa sida. Låt oss presentera bullet journaling.

Bullet Journaling är inte ett nytt fenomen, men en nyhet för många. Tidningen Vouge beskriver det som ”KonMari för dina skenande tankar” och syftar på metoden framtagen av Marie Kondo, författaren bakom succéboken Konsten att städa som fick stort genomslag i Sverige här om året.

Metoden går ut på att man skapar sin egen kalender med ett förutbestämt system. Språket man använder kallas för ”Rapid Logging” vilket innefattar fördelarna med att skriva ned något för hand, men i en form som går snabbare. Satserna – eller syntax – kallas för ”bullets” där symboler markerar vad som är klart, vad som behöver göras eller vad som ska flyttas fram. Detta gäller om man följer bulletjournal.coms riktlinjer.

(Foto: Matt Ragland / Unsplash)

Andra beskriver det som ett roligare sätt att planera. Givetvis behöver man ett system, men det är inte hugget i sten att utförandet på just dina ”bullets” behöver se ut som ovan.

Fördelen med att skapa sig en egen kalender är att friheten att bestämma exakt vad som ska ingå, hur layouten ska se ut samt att man kan förändra den. Precis när man vill.

För att komma igång behöver bara man en tom anteckningsbok. Vilken form eller vilket utförande den har spelar ingen större roll, utan det viktigaste är att man trivs med den och kommer att använda den.

Bestäm layout och innehåll

Vad vill du uppnå med din kalender? Vad vill du följa och vad vill du ha tillgängligt? Skriv ned och leta inspiration. Viktigt att komma ihåg är att du gör detta för att det ska passa dig. Ta därför bara med det som du vill använda dig utav. Är du en person som föredrar dagliga listor i stället för rutor? Då är det så du ska planera för din layout.

Skapa ett index

Detta gör du för att du enkelt ska kunna hitta till den sidan där du exempelvis fyller i dina träningspass.

Låt kreativiteten flöda

Rita upp dina uppslag och börja fyll i. Färglägg, klipp, klistra eller dekorera. Här har du alla möjligheter att mata din kreativa sida med energi.

Att välja en bullet journal i stället för en förutbestämd kalender gör att du, som tidigare nämnt, kan stoppa in vilken information som helst. Du kan samla arbete, fritid, träning och sömn i ett.

Ett annat tips är också att ha en kortare dagbok implementerad – det räcker med en mening per dag. Där kan du se tillbaka på dina dagar, reflektera över ditt mående och andra faktorer som kan ha påverkat dagen för att sedan förändra förutsättningarna för kommande veckor.

Detta kan bli en ny meditativ kvällsrutin inför den kommande strukturerade vardagen. Är man fortfarande på semester är det även en syssla som passar lugna dagar. Ganska likt att fylla i en målarbok.

 

(Foto: Estée Janssens / Unsplash)