Sommarvärme i all ära, men att klä sig svalt och samtidigt behålla stilen kan vara en stor utmaning. Se till att ha koll på vilka material som klarar hettan och vilka som ger vika för den gassande solen så är du redo att inta sommaren med storm – och svalkande elegans.

Konsten att välja kläder efter väder

Oavsett om du ser dig själv som en ”svettig person” eller inte, kommer du med största sannolikhet ändå behöva anpassa din klädsel efter sommarens heta temperaturer vare sig du vill eller inte. Att gå runt i badkläder inne i stan är dock ett uteslutet alternativ, särskilt om du är en av de tappra hjältarna som jobbar mitt i högsommaren.

Så lite kläder som möjligt är med andra ord inte alltid den rätta vägen att gå – istället bör du ta del av följande tips när du står vid garderoben och ska välja outfit när prognosen lyder tjugofem grader, sol och klarblå himmel. I en artikel sammanställer Elle de bästa och värsta materialen att bära under varma sommardagar.

Svalkande material för varma dagar

Bomull

Bomullstygets naturliga fibrer gör att det andas och upplevs svalt att bära trots att det kan vara något tjockare än andra alternativ. Om det skulle dyka upp några svettpärlor längs kroppen absorberas de av tyget och avdunstar långsamt.

Foto: Unsplash/Caiqe Silva

Viskos

Ett populärt material som ofta hittas i sommarplagg är viskos – ett konstfiber av cellulosa som tar upp fukt och andas. Ytterligare en bra egenskap är att viskos inte skrynklar lika lätt som andra tyger tenderar att göra.

Linne

Att bära linne under heta sommardagar är något av det bästa du kan göra då linneplagg är luftiga, tunna och svalkande. Iklädd linne blir du genast elegant och välklädd, samtidigt som du slipper att bli överhettad och svettig. Ljusa linnebyxor med tillhörande solbränna är en svårslagen kombination som passar i södra Frankrike såväl som i storstaden.

Bäckebölja

Bäckebölja, eller Seerucker som det också kallas, är en variant av bomull som passar utmärkt att bära under sommaren. Tyget karaktäriseras av sin bubbliga struktur som ofta syns i skjortor och shorts. Det används även till sängkläder, eftersom det andas bra och svalkar behagligt.

Foto: Unsplash/Renata Fraga

Material att dumpa under sommaren

Polyester

Polyester dyker tyvärr allt för ofta upp i sommarplagg trots att det är ett syntetfiber som tillverkas av plast och därmed inte andas särskilt väl. Det kan bli väldigt svettigt och klibbigt iklädd plagg som är tillverkade i 100 procent polyester på sommaren, hur tunna de än känns.

Nylon

Även om nylon är ett slitstarkt material håller det inte måttet under sommarhalvåret. Kläder nylon är ofta framtagna för att stöta ifrån sig vatten vilket kan vara bra i vissa stunder, men mindre bra under en gassande sol. Skippa nylonplaggen i den värsta sommarvärmen, för din egen skull.

Akryl

Även akryl är ett syntetiskt material som är svårt att bära i värmen. Vid första anblick kan ett plagg i akryl verka svalt och somrigt, men låt dig inte luras – det klibbar sig och fastnar längs kroppen så fort den heta solen når din hud.

Förlita dig på de naturliga materialen såsom bomull, linne och viskos, medan de konstgjorda får stanna i – eller utanför – garderoben.