Slit-och-släng-kulturen har nått sitt slut – nu är det återbruk och minimal konsumtion som gäller. Loppisfynda, vintageshoppa och se hur den här aktören ger gamla möbler nytt liv i sin lada utanför Stockholm.

Jägare och samlare sedan länge

Det ligger i människans natur att ständigt vara på jakt och samla på sig grejer. Idag har det lett till överkonsumtion och onödigt slösande av jordens resurser. Därför vill allt fler aktörer visa att återbruk och second hand är det nya – så att du kan shoppa med gott samvete, utan att slita på vår planet.

Hållbara kap

Montebello Möbler är ett litet familjeföretag där hållbarhet och återbruk är två återkommande begrepp som tillsammans bidrar till kärnan av verksamheten. I en stor lada i närheten Gillingebanan i Vallentuna driver de butik och huserar tillsammans med flera antikhandlare.

Den moderna tidens loppisar blandar gamla objekt med hög patina samtidigt som vissa varor får sig en uppfräschning i form av ett nytt lager målarfärg, ett annat tyg eller en extra skruv här och där. På så sätt får möblerna visa sin fulla potential i ytterligare ett par år till.

Foto: Montebello Möbler

Montebello Möbler grundades av Malin & Peter Hansson 2008, närde insåg hur viktigt det är att bevara saker och möbler så att de kan fortsätta användas under en längre tid. Dels för miljöns skull, men även ur ett kulturellt perspektiv. De gamla föremålen berättar en historia, som nu fler kan ta del av tack vare Malin och Peter.

Den moderna tidens loppis

Den moderna tidens loppis måste hålla måttet – endast objekt av hög kvalitet och i gott skick passerar ladans tröskel. I den rymliga butiken i Vallentuna hittar du allt från italienska takkronor till klassiska designfåtöljer som garanterat tillfredsställer ett tränat loppisöga.

När Montebello Möbler flyttar in i The Lobby blir vintagefynden mer tillgängliga än någonsin och du som kund kan retro-shoppa utan hinder och krångligheter. Grundarna förklarar syftet med att låta en del av butiken flytta in till stan:

Tillsammans vill de skapa en ”större medvetenhet om vårt varumärke och om hur roligt det är att inreda med gamla och udda prylar. Samt hur viktigt det är för framtiden att inte bara köpa nytt”, förklarar Peter och Malin för The Lobby Magazine. De talar även om det viktiga i att dra sitt strå till stacken gentemot en ökad handel av vintage som är en viktig del av en hållbar framtid.

En perfekt match

The Lobby har sedan länge uttryckt ett passionerat intresse för hållbarhet och tillsammans med Montebello Möblers engagemang för återbruk blir det en perfekt match. Planera in ett besök till Regeringsgatan 61 i Stockholm och se själv.

Foto: Montebello Möbler