Med Sveriges natur och vackra fjäll finns det gott om utrymme att upptäcka nytt. Och det utan att behöva ta sig särskilt långt. Ta tåget till Jämtlands Åre. Den välkända skidorten har mycket mer att erbjuda än bara vintersport, bland annat magisk cykling vilket är en populär aktivitet under sommarsäsongen. 

Många har fått för sig att det bara är under vintermånader det finns något värdefullt med att besöka platser belägna norrut, eller i alla fall att det är onödigt att göra det under sommaren. ”Det finns ju varmare platser att ha semester på.” Visst är det så, men det man inte får glömma bort är att fjällvärlden har några av de mest fantastiska vyer och naturupplevelser att bjuda på under sommaren.

Jämtlandsfjällen har länge varit en plats för turism och vare sig man föredrar en aktiv eller en stilla semester så har de flesta orter något att erbjuda. Allt i från spa-upplevelser till traillöpning och guidade turer. Ett hett tips för att uppleva naturen och samtidigt få en härlig känsla i benen är att cykla.

10 mil utanför Östersund hittar du Åre

Åre är inte bara en fantastisk plats under vintertid, utan charmar även de flesta under sommaren. Här kan man hyra cykel, bo på platser anpassade precis efter familjens, eller dina egna önskemål samt njuta av god mat och häpnadsväckande natur.

För den som gillar fart och höjdmeter finns det utmärkta möjligheter till downhillcykling. Åre bike park erbjuder 35 olika leder med varierande svårighetsgrad. Utrustning och cykel finns att hyra i byn.

Men det finns mer än bara svindlande hastigheter och berg att upptäcka. Därför rekommenderas det att man även tar del av Åres natur via cross-countrycykling. Cyklingen beskrivs som mer av ett äventyr än en träningsrunda och vad man kan vänta sig att är att möjligtvis behöva vada över en fjällbäck, skriver Åre Sweden.

Det är inte bara den populära tätorten som gör Åre till en utmärkt plats för cykeläventyr. Vålådalen, som ligger cirka 35 min bilväg söderut, kallas för ”Stigcyklingens Mecka” och erbjuder 75 km cykelleder, en del leder mer tekniskt utmanande medan andra mer lättcyklade.

Vålådalen gömmer också en magisk tjärn – Blanktjärn. Blanktjärn har en färg som sent kommer att glömmas och sikten, ja, den är kristallklar.

Vad man som besökare dock måste tänka på är att det inte är tillåtet att vistas på all mark i Vålådalens naturreservat. Det har förekommit mycket slitage och vissa områden är tillfälligt, eller permanent avstängda för cykling och vandring. Läs mer om det här. Följ bara reglerna och var försiktig så kommer du att få njuta av en magisk syn och en givande cykeltur som du, som sagt, sent kommer att glömma.

Är det äventyr, upplevelser och frisk luft ni är ute efter under er semester är Åre ett alternativ att rekommendera. Ta del av Sveriges natur samtidigt som ni tankar energi, njuter av ert sällskap och sover gott med hjälp av all rörelse och frisk luft.

(Foto: nina lindgren / Unsplash)