Vi har fått nys om årets bästa sommarjobb – att bosätta sig på en grekisk ö, omringad av kristallklart vatten och kritvita klippor samtidigt som du får månadspeng och husrum. Haken? På ön finns endast fyrtio invånare och ligger en tvåtimmars båtfärd från civilisationen.

Landsbygden avbefolkas

Förr i tiden spenderade de flesta människorna hela sina liv på landsbygden men idag är det nästan tvärtom – majoriteten söker sig till storstäder och tätorter. Som följd av urbaniseringen avbefolkas vissa delar av världen som ett parallellt fenomen till befolkningstillväxten i städer.

Men nu verkar en önskan om de-urbanisering vara på gång.

Den lilla ön Antikythera i Grekland syns knappt på kartan med sin lilla yta på dryga tjugo kvadratkilometer. På senare tid har bofasta börjat lämna den lilla ön för större städer, vilket har gjort att öns befolkningsmängd idag är nere på låga 40 personer.

Foto: Unsplash/Sorin Cicos

På jakt efter nya invånare

För att hålla ön vid liv har den ortodoxa kyrkan tagit beslutet om att försöka locka nya bofasta till ön, genom att erbjuda en typ av ”lön” för den som är beredd på att lämna tryggheten och starta ett nytt liv på den grekiska ön, enligt en artikel i SvD Perfect Guide.

Ön består till stor del av orörd natur och fria marker, så plats för både hus och odlingsmark finns det gott om. Som ny invånare på Antikythera får du inte bara ett hus utan även en bit mark – att starta en odling eller annan verksamhet på – samt en check på ungefär 5 000 kronor varje månad, de tre första åren.

Ett hus för en tia

Det finns många metoder för att värva nytt folk till övergivna platser. Tidigare i år skrevs det i samma magasin om den sicilianska byn Sambuca som säljer hus för så lite som en euro styck, i hopp om att locka dit folk och samtidigt ge staden ett ekonomiskt inflöde.

Foto: Unsplash/Ingo Hamm

Köpet kommer dock inte utan krav – den som väljer att köpa de billiga husen måste själv bekosta en renovering för minst 15 000 euro, drygt 159 000 kronor. Renoveringen ska ske inom tre år och dessutom krävs en säkerhetsdeposition på cirka 53 000 kronor, som sedan betalas tillbaka när renoveringen står klar.

Ett äventyr som gynnar landsbygden

Med andra ord: låter det för bra för att vara sant så stämmer det oftast. Men en sak är säker – de-urbanisering räddar samhällena på landsbygden från att överges och att lämna stan för landet kan vara början på ditt livs äventyr.

Foto: Unsplash/Stefan Stefanik