Planerar du att resa egen hand, men inte är säker på vart du vill åka eller vad du ska tänka på? Här har vi samlat både praktiska och användbara tips för din livs resa. 

Att resa ensam utvecklar dig som person och kommer att få dig att se landet och staden du besöker med helt andra ögon. Du har möjligheten att bestämma helt själv vad du ska äta, vad du vill göra och vart du ska bo. Det låter väl ganska härligt? Du kommer att upptäcka mycket om dig själv och andra på vägen.

Drömmer du om Brasilien eller kanske Alaska? Momondo har tipsat om några destinationer samt delat med sig av några användbara punkter att ha med sig för dig som planerar ett eget äventyr.

1. Toronto, Kanada
Mångkulturell stad där det pratas cirka 200 olika språk. Den brukar, enligt artikeln, beskrivas som den färgstarka och livliga staden. Besök Toronto under sommaren och besök Caribana Festival!

(Foto: Berkay Gumustekin / Unsplash)

2. Florianópolis, Brasilien
Ön har hela 40 stränder att välja på. På Mercadó Publico kan du i butikerna handla lokala livsmedel eller gå runt bland många hantverksstånd, enligt Momondo.

(Foto: Cassiano Pomsas / Unsplash)

3. Juneau, Alaska
Glaciärer, nationalparker och ett annorlunda djurliv. Detta är det ultimata tipset för någon som vill ha ett äventyr utöver det vanliga. Många reser ensamma till Alaska under både sommaren och vintern, vilket gör att det kommer att vara enkelt att smälta in och skapa nya bekantskaper. Koppla av i en miljö som skiljer sig från resterande värld och utforska alla som Alaska har att erbjuda.

(Foto: Paxson Woelber / Unsplash)

Att ta med sig på resan

Genom att resa själv, har du antagligen redan klivit utanför din ”comfort-zone”, men fortsätt med det! Prata med okända människor, utforska en ny plats och var inte rädd för att ta steget. Självklart ska detta utföras med försiktighet. Verkar något obehagligt, så ta dig ur situationen. Lita alltid på din magkänsla.

En annan sak som man alltid bör göra, men som kan vara enklare när man reser själv, är att prova på maten som lokalborna äter. Du får en känsla av kultur, berikar dina smaksinnen och öppnar för konversation och ökar din kunskap om landet du besöker. Sätt dig vid baren, prata med och lyssna på människor som pratar runt omkring dig. Du kanske finner en ny vän?

Lär dig i samband med resan några ord på språket som talas i landet. Det kan vara trevligt att ha möjligheten att hälsa, tacka och kanske till och med beställa på befolkningens språk. Var inte rädd för att misslyckas – många blir bara glada av att någon försöker ta del av deras kultur och språk.

De tråkiga, men viktiga tipsen

Berätta inte för alla du möter att du reser ensam. Alla har inte goda avsikter och stöter man oturligt nog på någon som inte har det är det bättre att denna tror att du reser i sällskap.

Håll kontakten med de där hemma. Informera om vart du ska, vart du ska bo och hur länge du ska vara borta. Informera gärna familj och vänner då och då om vad du ska göra för aktivitet och sedan att du är tillbaka.

Berätta för personalen på hotellet om vad du ska göra, när du ska göra det och vart en eventuell äventyrlig aktivitet ska genomföras på egen hand.

Kopiera dina viktiga papper och skicka de till någon som du litar på. Blir du av med något finns de enkelt till hands.

(Foto: Kalen Emsley / Unsplash)