Trots att det är på sommaren som Sverige visar upp sin bästa sida är det då vi är som bäst på att lämna landet. Men nu verkar vinden ha vänt och allt fler spenderar semestern inom rikets gränser. Resultatet? En överbelastad bergstopp och rekordmånga stugbokningar.

Allt som hör sommaren till

Höga berg, djupa dalar och grönskande ängar. Faluröda stugor, vita knutar och söta jordgubbar. Det är något alldeles speciellt med den idylliska svenska sommaren. Vi har tidigare skrivit en artikel om tio annorlunda resmål i Sverige som du kan läsa här.

Den växande flygskammen och den ökade klimatångesten har satt sina spår – allt fler väljer att dumpa utlandssemestern för att istället se vad vårt avlånga land har att erbjuda i semesterväg. Det skriver SVT Nyheter i en nyligen publicerad artikel.

Foto: Unsplash/Jesper Kronholm

En trång sommar på toppen

Det blir allt mer populärt att njuta av den svenska sommaren i fjällen, blicka norrut och uppleva en ny sida av Sverige. I år har antalet bokningar ökat med tio procent på STF:s fjällanläggningar jämfört med samma tid förra året.

Den 14 juni drog sommarsäsongen igång på Kebnekaise fjällstation och man räknar med att mellan 8 000 till 10 000 personer kommer försöka bestiga Sveriges högsta topp i år. Högsäsongen i fjällen brukar räknas från de sista veckorna i juli till början på augusti.

Förutom att bestiga Kebnekaise är Kungsledens 400 kilometer långa vandringsled en populär destination som bjuder på vackra vyer, frisk luft och fartfyllda äventyr. Passa även på att ta ett kvällsdopp under midnattssolen som aldrig tycks vilja passera horisonten under sommaren.

En nyfödd sommartrend

Enligt Jenny Engström som arbetar som kommunikationsansvarig på Svenska Turistföreningen (STF) är det ”svemestertrenden” som bidragit till att fler väljer att spendera sommarmånaderna på att vandra i fjällen och bo i naturnära stugor.

Att ge sig ut på ”svemester” innebär att packa väskorna och ge sig av på en semester utan att lämna landet. Att istället se sig omkring och uppskatta det vi har i vår omgivning, istället för att flyga hundratals mil helt i onödan.

”Vi kallar det svemestertrenden. Framförallt märker vi det i folks sociala kanaler där de med stolthet berättar att de ska stanna i Sverige och #svemester har fått en snabb spridning där folk tipsar om sina favoriter”, förklarar Jenny Engström för SVT.

Foto: Unsplash/Andreas Dress

Ökat med tio procent

Förra sommaren bokades 130.000 gästnätter i den svenska fjällen och det märks tydligt att många lockas av naturen, klimatet och upplevelserna i norr. I år har antalet bokningar ökat med tio procent på STF:s fjällanläggningar jämfört med samma tid förra året.