Ex-proffset tillika app-skaparen Tomas Grönqvist – som grundat The Lobby-aktuella företaget Mioo – ger sina bästa tips på hur du håller din cykel i trim i sommar.

För Tomas Grönqvist, 43, är cykeln livet. Han har ett förflutet som proffscyklist, har engagerat sig för att skapa ett bättre Cykelsverige och är nu aktuell med en service-app för vardagscyklister.

”Jag har alltid älskat att cykla och när drömmen om att bli proffs blev sann fick jag ägna mig åt det på heltid och cykla i nästan hela världen under sex fantastiska år”, säger han i en intervju med The Lobby Magazine.

 

tomas-gronqvist
(Foto: Thom Estifanos)

Hängde cykeln på hyllan

Efter en mångårig karriär hängde han till slut sin tvåhjuling på hyllan. Men det var långt ifrån färdigcyklat för det, skulle det visa sig.

”Jag trodde aldrig jag skulle vilja se en cykel igen. Så under en tid som marknadschef på ett friskvårdsföretag iakttog jag mig själv åka i en fin firmabil från St:Eriksplan till Kungsholmen (omkring 300 meter, reds.anm).”

Men Tomas Grönqvist tröttnade. Efter ständiga bilköer och jakt på parkering i innerstan köpte han en billig, oväxlad cykel. Och det var då han hittade tillbaka till sin tidigare kärlek.

”Det var någonstans där passionen pånyttföddes och idéer om företag väcktes till liv. Jag ville vara med och bidra till att göra cykling enkelt, för mänsklighetens bästa.”

(Foto: Press)

Passionen pånyttföddes

För nog behövs cyklar, menar Tomas, för såväl människor som samhälle. Och för honom personligen innebär det en frihet, berättar han.

”Den ger mig tid eftersom jag ofta tar den från dörr till dörr mellan möten på stan. Jag äger mitt eget fordon och vet var den står när jag behöver den. Den ger också en möjlighet till dagsljus och att vara i rörelse utomhus.”

Tomas Grönqvist har länge varit engagerad i att få fler svenskar att välja cykeln i stället för bilen. Han har även lobbat på politisk nivå för att göra Sverige till ett bättre cykelland. Överlag har man kommit långt, konstaterar han. Malmö är ett bra exempel, menar han, där cykeln har en trafikandel på närmare 40 procent.

”Så vi finns med i världstoppen.”

Stockholm måste bli bättre

Men i huvudstaden är det värre. Även om ett par hundratusen personer trampar runt på vägarna varje sommarhalvår är det långt ifrån de nivåer som Stockholm bör ligga på, menar han. Och här är det politikerna som göra krafttag för att förbättra infrastrukturen, menar Tomas Grönqvist.

”Jag tror cykelmognad kommer med att man först börjar med en infrastruktur som är lämplig för att cykla och där det finns ett sammanhängande nät som både pensionärer och barn känner sig trygga med.”

Och kanske är det just därför Tomas Grönqvist väljer just huvudstaden när han lanserar sitt nya företag Mioo – en tjänst för cykelservice där utförare och användare kopplas samman för att utbyta tjänster via en app. Mioo gjorde nyligen premiär med en pop-up-store i den nya eventarenan The Lobby på centrala Regeringsgatan 61 i Stockholm.

”Ett grymt spännande koncept”

Ett val han knappast ångrar.

”Det som varit bäst hittills är vår mini-föreläsning som vi höll för en masterclass inom cirkulär ekonomi från University of America. Det sammantaget med att vi har en fysisk plats med synligheten i form av ett skyltfönster mitt i city har varit mycket värt för oss.”

Han fortsätter:

”Jag har följt the Lobby sedan det startade, tycker det är grymt spännande koncept och det passar bra in i min egen omvärldsanalys om vart handeln är på väg. Jag tror vi behöver både fysisk och digital närvaro, samt eftermarknad och service i vissa branscher.”

Kortfattat fungerar Mioo som en prenumerationstjänst för cykelservice. Användare kan abonnera för 99 kronor i månaden och får då möjligheten att boka upp att få olika jobb utförda när man exempelvis själv arbetar. Både privatpersoner och professionella cykelbutiker och verkstäder kan ansluta sig som utförare.

Tomas Grönqvist beskriver själv appen som ett cykelvärldens Airbnb – den internationella succé-appen där privatpersoner kan hyra ut sina egna bostäder.

”Det finns några liknande satsningar ute i världen, men ingen som kommit hela vägen än.”

(Foto: MIOO)

Tips – så tar du hand om cykeln:


1.
Kolla lufttrycket i däcken noggrant och ofta.
2. Torka rent och smörj kedjan regelbundet.
3. Se till att bromsar och växlar fungerar bra.
4. Om du vintercyklar – se över både kassett och kedja varje vår eftersom saltet på vägarna sliter.