Att ge sig ut på ”svemester” verkar vara en trend som är här för att stanna. När Svenska Turistföreningen under fjolåret samlade ihop de mest populära och annorlunda resmålen fick de fram Sveriges tio bästa svemestermål som varje svensk bör uppleva.   

Undvik flygskammen

Mitt uppe i debatten om flyg och klimat är det svårt att veta vad som är rätt och fel. Men en sak är säker – vårt land är fyllt av tusentals oupptäckta platser som förtjänar ett besök. Njut av en sommar i Sverige, upplev gömda pärlor och låt flygskammen passera obemärkt förbi.

Det är STF:s 238.000 medlemmar som har nominerat de annorlunda resmålen, och nu är vinnarna utsedda. Elle Decoration skriver om svenskarnas semesterfavoriter och de udda resmålen som toppar STF:s lista. Platserna sträcker sig från norr till söder och omfattar allt som hör sommaren till.

Årets vackraste platser utsedda

Tiotusentals resenärer har med stolthet delat med sig av bilder med hashtagen #svemester för att visa att de semestrar klimatsmart och tipsar gärna om sina favoriter i vårt avlånga land. Vinnarna presenteras i tio olika kategorier – allt från årets badklippa och bänk till årets torg och skogsglänta.

”Med tävlingen Årets Svemestermål 2019 vill vi premiera det vardagligt bekanta och därav de lite udda kategorierna. I det lilla och personliga finns också storheten med att svemestra”, säger Jenny Engström, pressansvarig för STF.

Tio okända pärlor från norr till söder:

Årets badklippa

Ramsvikslandet i Bohuslän kammade hem förstaplatsen tack vare sitt kristallklara, salta vatten och sin oändliga mängd badklippor. Badmöjligheterna är många vilket gör det till en perfekt destination för en heldag i solen.

Bohuslän (Foto: Pixabay)

Årets bänk

I Åbroparken i Värnamo finns en mycket särskild bänk som fick agera sovplats åt Kadim Akca när han först kom till Sverige. Idag är han en framgångsrik företagare och bänken står kvar, uppvärmd och omhändertagen, för att alltid minna om det varma mottagandet Sverige gav honom.

Årets reflektionsplats

På Ragnhildsholmen vid Nordre Älv på Hisingen vid Göteborg finns ruinerna från 1200-talet kvar än idag. Har du tur kan du höra näktergalen och njuta av en harmonisk plats där tankarna kan flöda fritt.

Årets klätterträd

Årets bästa klätterträd är en gran i Ryssbergen utanför Nyköping. En hög stam, många grenar och klättervänlig. Besök Sveriges bästa klätterträd och upplev en nostalgisk resa som för dig tillbaka till barndomen.

Årets selfiespot

Vid Skinnarviksberget i Stockholm hittar du landets bästa plats för en selfie såväl som för en picknick i solnedgången. Utsikten över huvudstaden är slående vacker – där Gamla Stan, Skeppsholmen och Djurgården utgör motivet.

Årets utsikt

Sareks nationalpark i Lappland är en magisk plats med bergstoppar och djupa dalar. På fjället ser är luften frisk och total harmoni råder.

Lappland (Foto: Pixabay)

Årets torg

Stora torget i Visby toppade listan över årets torg med följande motivering: ”Vindpinad vinter eller stekhet sommar spelar ingen roll. Sveriges vackraste Torg är utan tvekan Stora Torget i Visby. Inramad av en medeltida kyrkoruin, färgstarka fasader och en saltstänkt bris från havet gör detta till en perfekt mötesplats året om”.

Årets solnedgång

Kontrasterna mellan den vajande bokskogen, de branta klipporna och det blå havet gör Kullaberg i Skåne till årets vackraste plats för att avnjuta en stilla solnedgång tillsammans med någon du tycker om.

Årets skogsglänta

Längs Vänerns långa och smala udde Hindens Rev finns en mängd skogsgläntor och ställen med fantastisk utsikt över Sveriges största sjö. Udden går från att vara täckt av skog till ett kargt landskap för att slutligen öppnas upp och välkomna de magiska vyerna.

Årets grusväg

Ska du semestra på Visingsö i Småland kan du uppleva årets grusväg som tar dig runt den lilla ön. ”En sommar utan att ha cyklat på Visingsö är en förlorad sommar”, lyder motiveringen.

Visingsö (Foto: Pixabay)