Heta dagar är inte bara goda nyheter. Gå ut som vinnare i kampen mot solens strålar och bevara stilen trots att termometern indikerar tropisk hetta. Här är herrmodet som garanterar en sval – och stilfull – sommar.  

Den stora utmaningen

Solen gassar, vinden står still och luften är kvav – sommaren är här för att stanna. I takt med att temperaturen stiger blir klädvalet svårare och att klä sig stilfullt i en stekhet stad kräver finess.

2019 är ett spännande år när det kommer till herrmode och sommarplaggen är inget undantag. Moderna trender såväl som återkommande klassiker står på menyn när GQ Magazine rapporterar om de största trenderna för män i sommar.

Årets herrmode

Det är hög tid att hänga in rocken i garderoben, låta den varmaste tröjan ligga på sin hylla och lägga undan de tjocka flanellbyxorna. Istället välkomnar vi de korta shortsen, sandalerna och de oväntade detaljerna.

Stiltips 1: Korta shorts

GQ:s moderedaktör Luke Day har länge varit en förespråkare för ultra-korta shorts för herrar och nu är tiden kommen. Ikoniska modehus som Fendi och Prada visade upp korta shorts för män redan i höstas, så förbered er på en sommar med mycket hud och lår.

På frågan om huruvida det är acceptabelt att bära shorts i stan eller inte svarar stilexperten Fredrik af Klercker i SvD Perfect Guide:

”Det är mycket enkelt. Om man är på väg till – eller kommer från – landet så går det bra att använda shorts innanför tullarna.”

(Foto: Unsplash/Beata Biskocpva)

Stiltips 2: Sandaler

Under höstens modeveckor stod sandalerna i rampljuset och på catwalken visade modejättarna upp sina öppna skor för både män och kvinnor. Hajk-sandaler såväl som remskor i läder verkar helrätt i sommar och kombineras med fördel till en byxa i linnetyg.

Är sandaler inget som faller dig i smaken är ett par loafers i mocka ett utmärkt alternativ som sommarsko. Givetvis utan strumpor för maximal känsla.

Stiltips 3: Tidlösa skjortor med en trist

Skjortor i alla dess färger och former har funnits med ett bra tag nu och verkar aldrig gå ur modet. I år höjs nivån ytterligare och skjortorna ska vara mer oväntade än någonsin, när det kommer till passform och färg.

Skrikiga mönster och asymmetriska modeller välkomnas med öppna armar i sommar. Långa ärmar, oversize och innovativa knapplaceringar lyfter med enkelhet en vardaglig outfit till nya höjder. Samtidigt är den tidlösa skjortan i linnetyg en klassiker som följer med även i år.

Bonustips

Du har väl koll på reglerna när det kommer till skjortknappar? Cafés modeskribent reder och förklarar:

”Det finns en gyllene regel när det kommer till hur många knappar du kan ha uppknäppt i kragen på din skjorta: Du kan alltid ha en knapp uppknäppt, två knappar på fritiden och tre knappar om du ser Medelhavet.”

(Foto: Unsplash/Renata Fraga)