Unga influensers, framgångsrika entreprenörer och toppaktuella artister. Sommar i P1 fyller 60 år och firar med en briljant uppställning sommarvärdar som väntar på att få dela sin historia. Veckans Affärer utser sina favoriter som du inte har råd att missa.

Sommar, sommar, sommar

Sommarvärdarna med blomsterkrans i håret, prydligt uppställda till ljudet av Sten Carlbergs klassiska signaturmelodi som inramat alla program sedan 1960 – finns det något tydligare sommartecken?

Varje dag från och med den 22:a juni till den 18:e augusti får en av de utvalda sommarvärdarna nittio minuters taletid i P1 och möjligheten att inspirera, beröra och underhålla.

Firar 60-årsjubileum

1959 grundades “Sommar” i Sveriges Radio på initiativ av den dåvarande underhållningschefen Tage Danielsson och än idag, 60 år senare, är programmet en succé med flera tusentals lyssnare varje dag.

Nu står det klart vilka årets sommarpratare i P1 är och Veckans Affärer fastställer sommarens höjdpunkter genom att konstatera vilka talare som primärt behandlar ämnen inom entreprenörskap, framgång och näringsliv.

Superkvinnan som intar USA

Inlfuensern och entrprenören Isabella Löwengrip har byggt ett imperium på bara ett fåtal år. För en kort tid sedan hade resan knappt börjat, men nu är Löwengrip övertygad om att hon en dag kommer bli världens mäktigaste affärskvinna.

Hör Isabella Löwengrip berätta om vad som präglat henne genom livet och vad som krävs för att nå framgång. Programmet sänds den 24:e juni och Isabella är den tredje talaren i turordningen.

Sommar i P1 2019 Isabella Löwengrip
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kvinnokämpe och företagsledare

Som 20-åring lämnade hon Iran för Sverige och började som restaurangchef för att senare ta emot utmärkelsen som 2015 års mäktigaste kvinna i näringslivet. Sedan 2014 har Azita Shariati haft rollen som vd för det globala företaget Sodexo och har under sina år kämpat för jämställdhet inom organisationen.

År 2015 nåddes målet om att andelen kvinnor på högre chefspositioner inom företaget skulle vara 50 procent. Azita hyllas för sitt arbete för mångfalden och berättar i sitt sommarprat om sin resa mot toppen. Lyssna på Azita Shariati den 9:e augusti i Sommar i P1.

Börsnoterad bolagsbyggare

”Jag ska prata om hur man kan vara med och skapa ett sundare och positivt samhälle. Vad som krävs för att styra känslan i kroppen att prestera och må bra trots motgångar”, säger Ola Serneke, VD för byggkoncernen Serneke Group.

Som företagsledare för ett av landets största byggbolag bär man på tunga ansvar. Hör entreprenören berätta om hur Serneke Group gick från att vara ett nystartat företag till att börsnoteras. Programmet sänds i P1 den 23:e juli.

Ansiktet bakom modejätten

Modeskaparen och entreprenören Carin Rodebjer driver det framgångsrika modevarumärket med samma namn som vid flertalet tillfällen utsetts till Sveriges mest framstående.

Den 5:e juli kan du höra Carin Rodebjer berätta om sin uppväxt och framgång. ”Kvinnorna som visat mig vägen, kärleken till min syster som inte längre finns och om mitt inre universum som formades under min uppväxt”, förklarar hon.

Sommar i P1 2019 Carin Rodebjer
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Den AI-kritiske professorn

Ständig innovation, nya algoritmer och ändlösa mängder data. Debatten om artificiell intelligens och huruvida det hjälper eller stjälper diskuteras av den svenske Oxford-professorn Nick Broström den 14:e augusti.

Om intelligenta maskiner lyckas förbättra den egna förmågan snabbare än människan blir det snabbt ett hot som kan utplåna oss alla. ”Jag kommer att utsätta den svenska nationen för en massa trams. Förlåt”, säger Broström i en kommentar om sitt sommarprat.

Allt om hjärnans hälsa

Överläkare, civilekonom och föreläsare som släpper böcker om allt från skärmtid till ADHD. Efter tusentals skrivna artiklar om medicinsk forskning och läkemedel, ett Ted talk om hjärnans behov samt hundratals föreläsningar är Anders Hansen expert och allvetare.

I sitt sommarprat den 25:e juni talar Hansen om vad som kan göras i ett samhälle där människor mår dåligt trots att vi har det så bra.

Frispråkig vd om skattepengar

Den före detta Scania–vd:n Leif Östling har på senare dagar gjort sig känd som en av de mest öppna och frispråkiga inom svenskt näringsliv. Det skrevs mycket om honom då han i Uppdrag Granskning fällde kommentaren ”Vad fan får jag för pengarna?”.

I sitt sommarprat den 14:e juli berättar Östling om sin syn på svenskt företagande och försöker svara på vad vi egentligen får för våra skattepengar.

Sommar i P1 2019 Leif Östling
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Se hela listan med Sommar i P1:s värdar här

Sommar i P1 2019 Gruppbilden
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio