Vår planet är kapabel till en hel del, men ibland kan den behöva lite hjälp på traven. Obemärkt kan köket komma att bli brottsplatsen som skadar både ditt och klimatets välmående. Med sju hjälpfulla tips är det enkelt att bevara god hälsa.

Inspirerar till hållbara vanor

I Melissa Hemsleys nya kolumn i Vogue serveras praktiska idéer och inspiration för alla som vill lämna positiva spår efter sig på planeten. Som självutnämnd expert när det kommer till hållbara matvanor besitter hon en mängd tips som alla bör ta del av.

Kunskap är makt och först när vi vet mer kan vi bli bättre. Det finns mycket att lära – om allt från matavfall till social rättvisa för bönder och plastförpackningar till säsongsbaserade ingredienser.

Ingen är perfekt

Att agera hållbart handlar inte om att vara felfri, utan att göra små justeringar i vardagen som i sin tur bidrar till något större och förbättrar vår livskvalitet. De små förändringarna kan ha stor inverkan, så det är helt klart värt ett försök.

Genom att rädda vissen sallad och förvandla den till en grön frittata, rosta potatisskal till chips eller ta tillvara på bladen från morötter och betor för att omvandla dem till en pesto kan du spara både pengar och bidra till planetens välmående

Här kommer expertens bästa tips för ett hållbart kök:

Ta till vara på allt

Ofta slänger vi särskilda delar av färska livsmedel i soporna när de egentligen är rika på både smak och näring. Blomkålens gröna blad är perfekta steka i smör och toppa soppan med och morotens gröna blad kan bli en god pesto.

Släng smart

Om du prompt måste slänga mat, se till att göra det i ett kärl som är till för matavfall om du inte har tillgång till en kompost. På så sätt tar din kommun hand om avfallet eller så får du njuta av näringsrik jord till din egen trädgård.

(Foto: Unsplash/Markus Spiske)
(Foto: Unsplash/Sylvie)

Baka med frukt

För att slippa slänga övermogen frukt eller bruna bananer – använd frukten till bakning. Släng ned den söta frukten i en sockerkaka eller gör ett eget bananbröd. Frukten är sötare och du slipper matavfallet.

Spara och återanvänd

Se över vad du redan har i ditt kök, säg nej till engångsartiklar och diska ur gamla syltburkar så har du plötsligt en mängd behållare att spara rester i. Häll ner frukost-smoothien i ett glasbruk och packa enkelt med den i väskan!

Handla i lösvikt

När du väl har en hylla med tomma burkar och behållare, är det ett ypperligt tillfälle att ta sig till en butik där livsmedel och torra ingredienser säljs i lösvikt. Fyll burkarna med quinoa, havregryn och nötter så slipper du föra in onödig plast i ditt hem.

Håll det färska friskt

Har du köpt färsk mynta eller koriander till morgondagens middag? Snitta ändarna och förvara dem i en burk med lite vatten i kylskåpet så håller de sig färska och fräscha i flera dagar. Glöm inte att byta vatten efter ett par dagar.

Organisera kylen

Ofta är kylskåpet överfyllt av halvt uppätna livsmedel, rester och bakom ett mjölkpaket gömmer sig en gammal citron. Se till att ha koll på vad du har hemma och organisera ditt kylskåp så att du kan planera din middag efter vad du har hemma och slippa köpa hem en dubblett.

(Foto: Unsplash/Laura Mitulla)