Under en paneldiskussion med experter från flera olika branscher diskuterades det senaste och hetaste från årets SXSW-mässa i Austin – konferensen som årligen lockar nära en halv miljon besökare och tungviktare som Barack Obama, Melinda Gates och Elon Musk.

När konferensen – eller festivalen som vissa kallar det – South by South West (SXSW) gick av stapeln premiäråret 1987 lyckades arrangörerna locka omkring 700 nytänkare från hela världen, berättar Per Sinding-Larsen, SVT Kulturs utsände i år, i en artikel.

10 dagar – en halv miljon deltagare

En bragd för tiden men drygt 30 år senare landar samma siffra på över 430.000 deltagare som ska samsas om utrymme i delstaten Texas huvudstad Austin som inte är mycket större än Stockholm till ytan.

På plats fanns även Fastighetsägarnas chief digital officer, Christoffer Börjesson. Nyligen bjöd han in kollegor från olika branscher för en paneldiskussion kring det som han och de andra snappat under årets mässa.

Frukostseminarium i Stockholm

Frukostseminariet – som dagen till ära ackompanjerades av frukosttacos – hölls i den nya eventarenan The Lobbys lokaler på Regeringsgatan 61 i Stockholm och samtalen kom att handla om ”framtidsfrågor” inom allt från teknik, musik och film till utbildning, stadsutveckling, transport, mat, handel och sociala medier.

På Fastighetsägarnas blogg summerar Christoffer Börjesson sina upplevelser från årets konferens.

”Precis detta det handlar om”

”För mig är detta precis vad informationsåldern och dess förändring handlar om. Alla branscher och alla aktörer pratar om hur de ska möta sina kunders nya behov, hur användning av information blir allt viktigare och hur teknologin stöttar detta. Fokus ligger dock inte på teknologin utan mer på förändringen och insikterna från olika bolags omfamning av denna förändring.”

En av profilerna på plats i den experimentella butiks- och eventlokalen häromveckan var AMF Fastigheters vd Mats Hederos. Precis som andra seminariedeltagare var han där för att diskutera framtidens teknologier – och framför allt dess funktion. Men hans besök i Texas var av något annan karaktär än övrigas.

Är Austin ”nya San Fransisco”?

Fastighets-vd:n berättar att han snarare var intresserad av Austin som stad och hur den faktiskt kan liknas vid Stockholm – och inte bara till storleken. Precis som den svenska huvudstaden har Austin blivit något av ett nav för tech- och innovationsbolag.

Det har till och med kommit att kallas för ”nya San Fransisco” och att staden dessutom kan husera denna enorma mässa, och den folkstorm som följer, är både spännande och lärorikt att uppleva, menar Mats Hederos.

LISTA: 3 heta trender från SXSW

I ett omfattande blogginlägg listar Christoffer Börjesson de främsta insikterna och intressanta diskussioner från årets SXSW. Se en sammanfattning av trenderna nedan eller klicka på länken längst ned för att läsa mer.

1) Företagsledare tänker fel

Futuristen Amy Web, vars framträdande lockade mest folk på plats enligt Börjesson, talade om organisationers missriktade fokus. Teknologier överskattas när företag stirrar sig blinda på användningen i stället för att tänka dels taktiskt (2-3 år) på förändringar och utmaningar i den egna branschen och dels strategisk (3-5 år) på hur dessa påverkar affärsmodeller.

2) Data och GDPR

EU:s dataskyddsförordning var en av de hetaste samtalsämnena under årets mässa. Att vi ständigt ger ifrån oss data – och att den samlas in av kommersiella aktörer – har blivit en ny verklighet och nu gäller det att bestämma sig för väg framåt. I stället för att prata om ”dataskydd” kanske man bör reglera hur data får och inte får användas, gick debatten.

3) Smart information är allt

Den som kan erbjuda intelligent data och insikter går vinnande ur striden i informationsåldern. Så sammanfattar Christer Börjesson en annan het debatt under SXSW. AI och digitala assistenter kommer allt mer bli en del av folks vardag där svåra, tidsödande – eller bara tråkiga – moment och uppgifter ”outsourcas” till sin virtuella kollega i mobilen, på skrivbordet eller i datorn.

LÄS VIDARE: Spaningar från SXSW [Fastighetsägarbloggen]