Nu står det klart att 16-åringens liv ska filmatiseras och ha premiär redan nästa år. Det som började med en skolstrejk har gjort att Greta Thunberg är en av våra viktigaste miljökämpar med en stark vilja för förändring.

Från skolstrejk till global rörelse

En dag förra sommaren skippade hon skolan, satte sig utanför den svenska riksdagen och plötsligt var en global rörelse i full gång.

Greta Thunberg har snabbt blivit ett av de mest välkända namnen i världen. Med sin kamp för miljön och klimatet har hon blivit hyllad av politiker och kändisar som Leonardo DiCaprio, Al Gore och Arnold Schwarzenegger, skriver Expressen.

Dessutom har hon fått ungdomar världen över att aktivera sig inom miljöfrågan vilket resulterat i manifestationer med hundratusentals deltagare. Vidare har Greta även blivit nominerad till Nobels Fredspris 2019.

Ett liv värt att dokumentera

Med andra ord, hennes liv är något värt att följa bakom kulisserna. B-Reel Films har följt Greta sedan augusti förra året när hon påbörjade sin skolstrejk.

”Vi tänkte att här är det spännande att få följa med från början och se vart det tar vägen”, säger Fredrik Heinig, VD på B-Reel Films.

”Man förstod att hon hade en kraft”

De kunde aldrig ana att hennes kamp skulle få en sådan slagkraft och att ett globalt intresse skulle sprida sig så snabbt. Nu skriker hela världen efter att få följa med Greta Thunberg i hennes kamp.

Fredrik Heinig fortsätter: ”Att det skulle bli så här kunde vi nog aldrig drömma om men att man förstod att hon hade en kraft så vi ville följa henne.”

Visas på SVT 2020

Dokumentärfilmen kommer att handla om resan mot den globala rörelsen som finns idag, men även en skildring av Greta som person. Tittaren kommer att få följa hennes vardag fylld av både krav och utmaningar.

Vi, precis som resten av världen, väntar med spänning på att få följa Gretas liv genom dokumentären som kommer att visas på SVT 2020.

(Foto: Unsplash/Markus Spiske)