I takt med att intresset för tågsemester ökar är det allt fler som lämnar flygen bakom sig för att utforska sitt närområde. Hoppa på tåget som bjuder på de mest uppskattade vyerna – iallafall när resenärerna själva får bestämma.

Klimatsmarta upptäckter

Vårt avlånga land är fyllt av platser som väntar på att bli upptäckta. Tack vare tågen är det möjligt att resa mer klimatsmart och råda bot på flygskammen som blivit ett utbrett fenomen bland oss.

När SJ bad sina kunder att utse Sveriges vackraste tågsträcka knep sträckan mellan Lidköping och Mariestad över Kinnekulle förstaplatsen, tätt följt av Kiruna-Abisko-Narvik i norr, skriver SVT i en artikel.

Den vinnande rutten går längs Vänerns sydöstra strand, och är en av de mest naturnära sträckorna som sällan går bredvid vägen. Istället är tågresenärerna ett med naturen och kan njuta av allt Sverige har att erbjuda – redan innan semestern börjar.

Pärlor inom landets gränser

Fortsättningsvis har SJ även lyckats ta reda på vad som är det bästa svenska alternativet till en utlandsresa i sommar. Tack vare initiativet ”Visa ditt fantastiska Sverige” har över 10.000 personer utsett sina guldkorn, skriver Mynewsdesk.

(Foto: Unsplash / Alessandro Erbetta)

Förtrollande sjö i norr

Vinnare av omröstningen blev Trollsjön utanför Abisko, i klass med Gardsjön i norra Italien. Linnea Forssell från Göteborg är resenären som ligger bakom det vinnande förslaget, som upptäckte slående likheter mellan den svenska sjön och Italiens pärla.

”De höga bergen, det blåa vattnet och den friska luften gjorde starkt intryck på mig. Det är underligt att vi har så vackra och lättillgängliga platser i vårt eget land, men att vi ändå tar flyget för att se liknande vyer utomlands”, säger Linnea Forsell.

Spara in flera ton koldioxid

I samband med resultatet publicerades även en lista som visar koldioxidbesparingen mellan de två jämförande destinationerna. Att resa till Trollsjön istället för Gardasjön sparar in hela 318 kg koldioxid.

Att välja bort Karibien för en resa till Stenshuvud i Simrishamn sparar dig hela 1239 kg koldioxid. Ett hållbart alternativ, helt enkelt.

Med SJ:s nattåg går det att nå Abisko och de närliggande tågstationerna Låktatjåkka eller Vassijaure. Därifrån är det omkring sex kilometer till Trollsjön. Själva resan dit är det heller inget fel på, utan är en fröjd för den som vill njuta av Sveriges vackra natur.

Vinnare från norr till söder

Av de 10.000 resenärer som röstade korades Trollsjön som vinnare, följt av Skuleskogen vid Höga Kusten och stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen. Sedan finns ytterligare sju intressanta resmål från Dalarna, Västergötland, Bohuslän och Halland på tio-i-topp-listan.

Se hela listan här.

(Foto: Unsplash/Lukas)
(Foto: Unsplash/Mike Petrcci)