I dagarna blev hon uppmärksammad som månadens hållbara profil, samtidigt som hon driver en podd om återbruk och shoppar vintage på expertnivå. Möt grundaren av Vint-ish som för första gången lanseras i The Lobby.

Ett sjätte sinne

Som dekoratör och scenograf med bakgrund inom event och kommunikation förstår man att hon är bra på det hon gör. Med ett sjätte sinne för det visuella och harmoni för ögat är hennes expertis tveklös. I dagarna blev hon kallad för månadens hållbara profil, och vi skulle vilja addera vintageproffs till listan av titlar.

Sofia Thelfer driver sedan ett par veckor tillbaka Vint-ish, där antika fynd får sig ett rejält uppsving och får nytt liv. Här blandas second hand, retro och antikt och, såklart; allt som ser ut som, eller är just – vintage.

Upcyclade varor som består

Butiken, eller marknadsplatsen för återbruk som Sofia själv kallar det, består av ett dynamiskt utbud av exklusiva vintagefynd som jagas och samlas runtom i hela landet. Efter otaliga besök på loppisar och auktioner kan Sofia Thelfer med all rätt kalla sig för återbruks-proffs.

Ännu en merit till listan av erfarenheter är hennes medverkan i den viktiga podden om återbruk och konsumtion. Återbrukspodden spelar hon in varje vecka tillsammans med sina kompanjoner Malin Jensen och Maria Celin.

Poddinspelning i hållbar oas

I veckan höll de tre återbrukarna till under The Lobby’s tak och spelade in sin podd i Stockholms just nu hetaste hållbarhetsmekka. Med tanke på det pågående hållbarhetstemat ”Tomorrow is now” är Återbrukspodden och The Lobby en given match.

(Foto: Vint-ish)
(Foto: Vint-ish)

Utnämnd till hållbar profil

Samtidigt uppmärksammas Sofia Thelfer och Vint-ish i livsstilsbloggen Lovely Life där hon berättar om resan med Vint-ish i The Lobby.

I reportaget berättar Sofia om sina bästa tips för att inreda mer hållbart, avslöjar sitt bästa vintagefynd och råd för den som vill konsumera smartare.

”Spendera mindre!”

”Jag har nog aldrig haft så fint hemma och känt mig så snygg som när jag blev föräldraledig med vårt första barn”, förklarar Sofia Thelfer i bloggen. När första barnet kom såg ekonomin plötsligt annorlunda ut vilket gjorde att kreativiteten flödade och hon fick jobba med det som redan fanns i hemmet.

Genom att experimentera med det som redan finns och spendera mindre pengar och tid på att köpa nytt, kan en gammal möbel få nytt liv genom en ny placering eller ny kombination.

”Jag frigjorde en massa kreativitet, och blev duktigare på att experimentera med second hand och använda de möbler som redan fanns hemma och i mitt nätverk”, fortsätter hon.

”Be om saker!”

Vidare tipsar hon om hur viktigt det är att faktiskt våga be nära och kära om saker som inte längre kommer till användning. Att ärva och ta över andras möbler är ett fantastiskt sätt att vara mer hållbar samtidigt som inredningen blir helt unik.

”I vårt fall har våra respektive familjer överfullt med möbler som de i sin tur ärvt från släktingar. Det gör inredningen lite mer mixad, och om möbeln hållit såhär länge så lär den vara kvar ett bra tag till”, tillägger Sofia.

”Investera!”

Begagnande möbler ska ha ett andrahandsvärde som gör att det blir ett fynd som består. Då kan möbeln ses som ett lån som man sedan får tillbaka i framtiden, om objektet säljs vidare till samma värde eller högre.

Med den filosofin i åtanke är det både lättare och roligare att slå till när man väl hittar en godbit bland skatterna. Sofia väljer att kalla det för ett ”förmånligt leasingavtal” i reportaget på Lovely Life-bloggen.

”Slå till!”

Ännu ett tips är att föra en lista på de objekt du är på jakt efter och sedan när du väl hittar ditt fynd på loppisen är du redo att slå till.

”När du hittar något du verkligen gillar på loppis, köp direkt! Försök hålla någon slags lista på vad du behöver eller vill ha, för det jobbiga och roliga med att handla second hand är att tillfället inte varar för evigt och man måste alltid vara lite på hugget”, berättar experten.

”Ha framförhållning!”

Att shoppa barnkläder från second hand-butiker kan vara en utmaning. Men med Sofias nya tänk blir det en enkel match. Så fort du ser ett plagg i för stor storlek – köp ändå! Kläderna som väntar på att växas i förvarar hon i en låda som hon sedan tar fram när det blir aktuellt.

Ett annat tips är att ha en present-låda som ständigt kan matas med gamla prylar eller kläder som du och din familj har vuxit ur. Det gäller både barnkläder, prylar och gå-bort-presenter.

”Är det nåt jättefint som är för smått eller någon träleksak som inte längre är aktuell för din familj, lägg i en present-låda att plocka ifrån allteftersom de runtomkring skaffar barn”, säger Sofia.

Bästa fyndet avslöjas

Till sist avslöjas även Sofia Thelfers bästa vintagefynd genom tiderna som är en dansk skinnsoffa som kostade henne 500 kronor. Den har övervintrat många lekfulla barnår och står stadigt än idag.

Läs hela reportaget om Sofia Thelfer här! Besök Vint-ish här eller i The Lobby på Regeringsgatan 61 i Stockholm.

(Foto: Vint-ish)
(Foto: Vint-ish)