Hur, och framför allt när, du tränar kan vara skillnaden mellan morgonpigghet och nattugglesyndrom. Här är forskarnas slutsats i en färsk studie.

Ny forskning från forskare vid Arizona State University och University of California, San Diego, visar att träning – och vid vilken tid på dygnet denna görs – påverkar din dygnsrytm, skriver Expressen Hälsoliv som hänvisar till en artikel i Neuroscience News som i sin tur citerar rapporten.

Träningen styr sömncykeln

”Vi har tydligt kunna visa i denna studien när träning försenar den inre klockan och när den tidigarelägger den. Detta är den första studien som jämför träningens effekt på den inre klockan, och kan öppna upp för möjligheten att hjälpa till att bota de negativa effekterna från jetlag och skiftarbete”, säger forskaren Shawn Youngstedt, till Neuroscience News.

Enligt Hälsoliv kunde forskarna visa ganska exakt vilken tid på dygnet som får vilken effekt för din inre klocka. Den som vill vara morgonpigg, och alltså tidigarelägga sömncykeln, rekommenderas träning vid klockan 07.00 på morgonen eller mellan 13.00-16.00 på eftermiddagen. I motsatts bör den som vill kunna vara uppe längre träna mellan 19.00-22.00 på kvällen, vilket alltså innebär en förskjutning av dygnsrytmen, menar forskarna.

(Foto: Simon Rae / Unsplash)
(Foto: Rawpixel / Unsplash)

Så tränar du för bättre sömn

Nu vet du alltså när på dygnet du bör träna, för att få vilket resultat för din sömncykel. Men vilka aktiviteter bör du då göra för att säkra en god natts sömn? I en relaterad artikel i Hälsoliv listar sajten fem övningar för den som har svårt att sova.

Tidningen har frågat yogaläraren Erika Kits Gölevik om råd. Hon förklarar att allt handlar om att få kroppen att varva ned – både fysiskt och mentalt. Övningarna ”Fjärilen”, ”Sittande framåtfällning”, ”Liggande twist”, Liggande bröstöppning” samt ”Liggande djupandning” hjälper alla till att stilla kropp och tankar, får spänningar släppa samt påverkar ditt nervsystem.

Läs mer om varje övning här.