Flygplans-detox

När Evelina Utterdahl insåg mängden koldioxid som släpps ut under en lång flygresa tog hon det drastiska beslutet att aldrig mer sätta sin fot på ett flygplan. Men inte sitter hon kvar i Sverige för det – istället reser hon jorden runt på ett betydligt mer hållbart sätt, skriver Metro.

Jordnära resor

Charterresor, språkresor och långflygningar har alltid präglat Evelinas barndom och den eviga törsten att upptäcka världen finns fortfarande kvar. Under hennes år har hon lyckats resa världen över utan flygplanens hjälp.

Tidskrävande sysselsättning

Absolut, visst tar det längre tid att färdas med båt eller tåg än att hoppa på första bästa flyg. Evelina däremot, ser det som ett perfekt tillfälle att stanna längs vägen och besöka ännu fler platser.

”Nu för tiden reser jag inte bara från A till B, utan jag passar på att stanna på flera platser på vägen. När jag skulle till Iran hälsade jag på några vänner i Europa och stannade två veckor i Grekland, varav en som jag tillbringade på en segelbåt mellan grekiska öar”, säger Evelina Utterdahl till Metro.

tag-hallbarhet-thelobby
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jane Ong/Unsplash

Till Iran på tre veckor

Hittills har Evelina lyckats ta sig hela vägen till Iran utan att lämna marken. Efter tre veckor av tåg och buss nådde hon sin destination.

Miljömedvetenheten har alltid funnits hos Evelina, som länge varit vegan och konsumerat sparsamt. Nu visar hon att det är fullt möjligt att leva hållbart utan att känna sig instängd och limiterad.

”Jag tycker att det är helt fantastiskt att inte behöva flyga längre. Även om det hade funnits miljövänliga flyg hade jag inte flugit ändå”, fortsätter hon.

Idag ägnar Evelina all sin tid åt resandet och sysselsätter sig som författare och föreläsare, samtidigt som hon är engagerad i en mängd miljöorganisationer.

tag-hallbarhet-thelobby2
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Julien Lavalle/Unsplash