Att köra bil är knappast det mest miljövänliga alternativet. Samtidigt finns det många svenskar som har svårt att klara sig utan bil i vardagen och i jobbet.

Expertens bästa knep

Men det finns sätt att minska sina klimatmässiga fotavtryck – förlåt, hjulspår – när du är ute och kör. Tidningen Sydöstran träffar Simon Andersson, trafiklärare på Bodekull trafikskola, som ger sina bästa tips på hur man kör snällare.

”Lär dig att utnyttja rörelseenergin i bilen”, säger han till Sydöstran, som ett första tips.

Han berättar att de som går trafikskolan i snitt lär sig att förbruka 13 procent mindre bensin än tidigare efter att ha gått kursen i så kallad eco-driving.

Vanligt missförstånd

Ett vanligt missförstånd, förklarar han, är att man skulle spara både pengar och på miljön om man släpper gasen och frikopplar eller lägger ur växeln. Men i själva verket är det tvärtom, säger han. På samma sätt bör du utnyttja motorbromsning när du kör nerför.

”Kör aldrig på en högre växel nerför en backe än vad du skulle ha gjort uppför.”

Planera din körning

Planering är även a och o när det kommer till bränslesnål körning. Simon Andersson betonar vikten av att tajma sin ankomst till exempelvis en kommande rondell på ett sätt så att du slipper komma fram samtidigt som de andra bilisterna och då behöva stanna och starta på nytt. Andra knep att tänka på är att alltid försöka hålla en jämn medelhastighet, att försöka hoppa över växlar (trean till femman, exempelvis) samt att starta på tvåan eller trean om du parkerat i en nerförsbacke, säger han till tidningen.

bil-hallbarhet1
(Foto: Raivis Razgals / Unsplash)