Klädmärket Matilda Wendelboe startades 2007 av formgivaren med samma namn. Ambitionen är att skapa hållbara plagg som kan användas på flera olika sätt och på så sätt leva längre. Fokus ligger på avancerad konstruktion, fickor, lättskötthet och sunda material.

matilda-wendelboe-kavaj
(Foto: Matilda Wendelboe)
matilda-wendelboe-klader
(Foto: Matilda Wendelboe)

Omtänksamma kläder

”Min strävan är att göra omtänksamma kläder; de ska vara sköna i flera bemärkelser”, säger Annika Matilda Wendelboe till The Lobby Magazine.

”Jag tror att vi blir bättre människor med skönhet i våra liv, men också komfort. Mitt uppdrag som formgivare är att kombinera dessa två.”

matilda-wendelboe-ytterplagg
(Foto: Matilda Wendelboe)
matilda-wendelboe-ytterplagg-bla
(Foto: Matilda Wendelboe)

Uppväxt i klädindustrin

Matilda Wendelboe är uppväxt i klädindustrin – med båda föräldrarna i varumärket Saffran – där termer som hållbarhet, kvalitet och närproducerat mode kom med modersmjölken. 2010 blev hon först i världen att skapa en kollektion av enbart så kallade Cradle-to-Cradle-certifierade material.

”Jag älskar att göra kläder men det känns inte bra att bidra till dålig konsumtion och sopberg. Min önskan är att jobba helt cirkulärt, att inte producera avfall – allt ska bli ny näring i nästa steg i kedjan.”

matilda-wendelboe-prickig
(Foto: Matilda Wendelboe)
matilda-wendelboe-omlott
(Foto: Matilda Wendelboe)

Flyttar in i The Lobby

Dock har industrin en bra bit kvar, menar hon. Annika Matilda Wendelboe använder i dag oftast ren ull, hampa eller siden men konstaterar att det allt jämt är svårt att få tag på material som producerats i sunda kretslopp.

”När jag väljer material försöker jag tänka på livslängd, transporter, vattenåtgång och bra villkor för alla som jobbar längs hela kedjan. Alla plagg sys i Sverige. Förhoppningsvis kommer fler och fler producenter med på tåget så att det blir lättare att konsumera sunt.”

Matilda Wendelboe flyttar in i The Lobby i dag den 1 april och stannar månaden ut. Missa inte hennes fantastiska och hållbara kreationer. Nu på lördag den 6 april bjuder man även in nyfikna kunder och läsare att komma förbi The Lobbys lokaler på Regeringsgatan 61.

”Då finns chans att se hela kollektionen, vi bjuder på bubbel och visar senaste kreationerna. Jag kommer att berätta om materialen och hur jag tänkt med designen.”

Läs mer – klicka här