Fyll flödet med skräp

Sminkvideos, dansdueller och underhållande utmaningar i all ära, men den här trenden förtjänar sin plats i våra flöden. #Trashtag-utmaningen är en social utmaning  med goda avsikter som spridit sig globalt, skriver tidningen People.

Hashtagen uppmuntrar människor att komma ut och hjälpa till med att städa upp i naturen. Trenden har fått en global slagkraft och driver mobilklistrade användare ut i närområdet för att samla ihop skräp som hamnat på fel plats.

Plocka och posta

Tack vare #Trashtag-utmaningen rensar mängder av människor naturen på skräp och delar med sig av före och efter bilder som visar upp de goda gärningarna. Bilderna är tusentals och mängden soppåsar oändliga.

trashtag-strand
Foto: Unsplash/Ischan

En stor grupp volontärer världen över har tagit sig an utmaningen och städar intensivt tillsammans. Även organisationer och skolor är involverade medan vissa väljer att plocka skräp även på semestern.

Började på Facebook

Även om hashtagen funnits en längre tid, fick taggen sig ett rejält uppsving när Byron Román delade en bild på Facebook som uppmuntrade ”uttråkade tonåringar” att plocka skräp. Bilden visar nio soppåsar fyllda till bredden med avfall som hittats ute i skogen.

Romans post har delats mer än 332.000 gånger och #Trashtag har nu mer än 30.000 inlägg på Instagram utöver de hundratusentals på Facebook och Twitter. Ett viralt fenomen som spridit sig från Belgien till Indien med tusentals deltagare och bildbevis online.

Miljarder ton plast

Från 1950-talet till idag har 8,3 miljarder ton plast tillverkats. Eftersom det inte kan brytas ner naturligt, hamnar det i naturen och i haven. Utmaningen är en god start mot en ljusare och renare framtid som vi bara kan nå tillsammans.

trashtag-djungel
Foto: Unsplash/Aaron Thomas