Greta Thunberg ger inte upp. Kampen för klimatet fortsätter och följarskaran växer. Nu är hon en av kandidaterna som kan ta hem Nobels fredspris, tack vare den globala rörelsen hon lyckats skapa.

Miljökämpe och skolstrejkare

16-åriga Greta Thunberg uppmärksammas världen över för sin omtalade klimatstrejk utanför Sveriges riksdag. I dagarna nominerades hon till Nobels fredspris samtidigt som ungdomar i hundratals länder samlades för en skolstrejk i sann Greta-anda.

Vi har tidigare skrivit om Greta Thunbergs kamp för miljön och hur hennes viktiga åsikter sprider sig som en löpeld. På bara några veckor ökade hennes Instagram-följare från 368.000 till 831.000.

En global rörelse

Med en virtuell följarskara som snuddar vid miljonen är fredagens strejksiffror knappast en överraskning. Manifestationer pågick i 123 länder världen och tusentals ungdomar deltog i en skolstrejk för klimatet, rapporterar Sveriges Radio.

save-our-planet
(Foto: Unsplash/Markus Spiske)

SvD skriver om fredagens globala klimatstrejk och hur Greta inspirerade ungdomar till att mötas på Mynttorget i Stockholm med slagkraftiga plakat och starka budskap.

”Nu får det vara nog”, ”We have no planet B” och ”Vi måste höja våra röster, inte havsnivåerna” sågs på handskrivna skyltar bland myllret av ungdomar.

Manifestationer vid FN

Ryktet om strejken färdades över Atlanten och samma dag samlades Greta-inspirerade ungdomar utanför FN-byggnaden i New York för manifestation. Samtidigt pågick klimatstrejker i Tyskland, Belgien och Schweiz.

Kandiderar för fredspris

Endast ett par dagar tidigare nominerades Greta Thunberg till Nobels fredspris, meddelar norska Verdens Gang. Tack vare Gretas globala rörelse har klimathotet fått den uppmärksamhet som behövs för förändring och arbetet är ett viktigt bidrag till framtiden.

”Det känns ofattbart och lite konstigt”, säger Greta Thunberg i en kommentar om nomineringen. I nuläget finns det 301 nominerade kandidater till priset, enligt Nobels fredspris hemsida.

klimat-greta
(Foto: Unsplash/Mika Baumaister)