Trender inom modevärlden skiftar i rask takt, men intresset för medvetet mode verkar vara här för att stanna. Under 2018 ökade de hållbara sökningarna med hela 66 procent, enligt en ny rapport.

Miljöförstörande skurkar

Det är ingen hemlighet att modebranschen är en av de största klimatbovarna när det gäller utsläpp och miljöförstöring. Mellan högar av bortkastade plagg, vatten i mängder och skadliga mikrofiber har förändringsbehovet aldrig varit större.

På den positiva sidan bidrar den ökade medvetenheten till en långsam men nödvändig förändring, visar en färsk rapport gjord av den globala modeplattformen Lyst. Hållbart mode har äntligen fått en central plats på marknaden, skriver modemagasinet Vogue.

En ökad medvetenhet

I rapporten förklarar Lyst att sökandet efter hållbart mode år 2018 ökade med 66 procent. Enligt deras hemsida var vissa nyckelord särskilt framträdande, såsom ”etiska märken”, ”ekologisk bomull” och ”hållbar denim”.

hallbarhet-mode-man
(Foto: Unsplash/Mariya Georgieva)

Ytterligare ett positivt avslöjande från siffrorna är att efterfrågan för återförsäljning och återbruk av lyxprodukter ökat markant det senaste året. Sökningar efter vintageplagg från dyra lyxmärken och designers ökade med hela 62 procent under fjolåret.

De inflytelserika tar ställning

Slutligen lyfter rapporten även fram hur stora varumärken och kända profiler använder sitt inflytande för att exponera problemen som kommer med slösaktigt mode och vad man själv kan göra för att minska sitt klimatavtryck.

Många stora modehus agerar genom att bannlysa päls i kollektioner, övergå till att vara ett veganskt klädmärke och att garantera produktion under goda förutsättningar. Förhoppningsvis hakar resten av företagen på tåget mot en ljusare framtid och en hållbar modeindustri.

Tre hållbara shoppingtips:

Medan du väntar på ljusare tider kommer här tre tips från Vogue som gör dina shoppingvanor lite mer hållbara:

Undvik kläder av plast

Håll utkik efter klädmärken som använder rena fibrer såsom bambu och tencel i sina kollektioner. De naturliga materialen är betydligt bättre för dig och planeten, i jämförelse med plastfyllda material som polyester och nylon.

Välj vintage

Det finns en hel värld där ute av begagnade kläder redo att återanvändas och få ta plats i en ny garderob. Upptäck skatter och unika fynd samtidigt som du gör jorden en stor tjänst.

Kvalitet före kvantitet

Investera i ett fåtal plagg i hög kvalitet istället för att överfylla din garderob med ”fast fashion”. Köp endast det du verkligen vill ha och behöver, så bidrar du direkt till ett mer hållbart samhälle.

hallbarhet-gront
(Foto: Unsplash/Mert Guller)