Ständigt frispråkige filosofen och TV-profilen Alexander Bard gästar Influencerpodden och pratar bland annat om vad han kallar för ”trams” i den svenska klimatdebatten.

Alexander Bard är ett namn som förmodligen gått få förbi de senaste 20 åren. Slog igenom gjorde han inom musiken med gruppen Army of Lovers som grundades 1987, för att senare bli en frekvent profil i olika TV-sammanhang under kommande decennier. I dag, och för den yngre publiken, är han nog mest känd som den excentriske och i bland brutalt ärlige jurymedlemmen i TV4:s succéprogram Idol och, några år senare, även Talang.

Artist, filosof och debattör

Men Alexander Bard, född 17 mars 1961 i Västra Ny i Östergötland, är inte bara känd från TV, så att säga. Efter sin långa karriär kan den frispråkige samhällsdebattören både titulera sig författare, filosof och praktiserande psykoanalytiker.

Alexander Bard är också en stark kraft i det svenska medielandskapet med över 89.000 följare på Twitter. Influencerpoddens Anton Granlund träffar honom för en intervju i The Lobbys lokaler på Regeringsgatan 61 i Stockholm.

Influencerpodden-alexander-bard
(Foto: Stockholm Pride / Wikimedia Commons)

”En ren, jäkla pseudodebatt”

Samtalet kom bland annat att handla om människans roll i den digitala framtiden samt om våld kontra passiv aggressivitet. Även klimatet blev ett hett samtalsämne där Bard uttryckte antipati för den del i klimatdebatten som uppmärksammas i media.

”Trams”, säger han exempelvis om diskussionerna kring flygtrafiken och dess påverkan på miljön.

”För mig är det en ren, jäkla pseudodebatt och den är jättesvensk. Det är bara i Sverige vi håller på med det här /…/ Det är inte alls säkert att tåget är någon miljöräddare. Det bygger inte på fakta – det bygger på påhitt, det är mytologier alltihop”, menar han.

Lyssna på hela det senaste avsnittet av Influencerpodden – klicka här!