Det är lätt att bli hemmablind trots att vårt avlånga land besitter en mängd unika destinationer och sällsynta platser. Varför flänga världen över när det mesta redan finns på hemmaplan?

Spara in på semestern

Med sina 157 mil från norr till söder är Sverige ett land med stor variation och högst ovanliga karaktärsdrag. Naturen är slående vacker, årstiderna skiftande och upplevelserna många. Det bästa är att allt ligger i närheten – endast en tågresa bort.

SvD Perfect Guide tipsar om fem svenska resmål som alternativ till europeiska destinationer och hur mycket det sparar i koldioxidutsläpp att ta tåg istället för flyg.

Vill du prompt ta dig utanför rikets gränser är faktiskt en tågsemester hela vägen till Medelhavet fullt möjlig.

upplevelser-skidor
(Foto: Unsplash/Alexandra Luniel)
norrsken-upplevelser
(Foto: Unsplash/David Becker)

Att sluta uppleva nya platser är inte en hållbar lösning på klimatproblemet – snarare att hitta de skonsamma alternativen.

Abisko eller Island?

Att uppleva det arktiska landskapet på nära håll är något som lockar många. Istället för att flyga till Island tar du tåget norrut och sparar 391 kg koldioxid. Abiskos svarta och klara natthimmel är som gjord för att få se norrsken, vilket också lockar turister från hela världen.

Riksgränsen eller Zermatt?

Snötäckta bergstoppar och lyxiga hotellupplevelser? Alperna är inte det enda stället i världen för det. En tågresa senare och du når den svenska motsvarigheteten samtidigt som du sparar 384 kg CO2.

I Riksgränsen är offpist¬åkningen spektakulär, topparna höga och backarna många. Du kan dessutom åka skidor i midnattssol långt in på försommaren, njuta av lössnö och hisnande helikopterturer.

Kullahalvön eller Mosel?

Det tyska vindistriktet är känt för sina vita kvalitetsviner och druvodlingar. Men faktum är att druvan solaris växer minst lika bra i södra Sverige. Intresset för närodlade viner växer sig större och idag finns över 200 svenska odlare som tar emot besökare för provningar.

Välj de svenska vinodlingarna istället för de tyska och spara 240 kg koldioxid.

Ale stenar eller Stonehenge?

Längs kusten vid Österlen hittas vår lokala motsvarighet till det mytomspunna Stonehenge i England. Ale Stenar står majestätiskt uppe på åsen ovanför det pittoreska fiskeläget Kåseberga och är Sveriges största bevarade skeppssättning.

Mystiken om varför monumentet restes lockar många besökare, och den spektakulära utsikten är svårslagen. Tåget till Ystad släpper ut 317 kg CO2 mindre än flyget till England.

Grebbestad eller Bretagne?

Ostron från Sveriges västkust bär en alldeles särskild smak och uppskattas av många gourmander. Tack vare Grebbestads karga och vilda havsklimat får ostronen extra mycket smak och vissa menar att de är bland världens godaste.

Stanna i Sverige och smaka på havets delikatesser samtidigt som du sparar in hela 336 kg koldioxid genom att undvika flyget.

fjall-upplevelser
(Foto: Unsplash/Nina Lindgren)
upplevelse-tag
(Foto: Unsplash/Jack Anstey)