Den bolmande debatten om flygutsläpp och koldioxidavtryck har lagt sig som ett täcke över Sveriges äventyrslystna resenärer. Inspireras en skonsam Medelhavssemester i sommar – på fredag får du höra hur.

Veckans nyord: Flygskam

Flygdebatten är hetare än någonsin, klimatoron drabbar alltfler och det moraliska i resandet sätts ifråga.

Flygskam är något vissa säger sig känna inför egna resor, förklarar den svenska Språktidningen om veckans nyord. Utsläppen från flygtrafiken är så stora att alternativa transportmedel med mildare miljöpåverkan är ett måste.

Aningslöst resande

Samtidigt kritiseras inflytelserika profiler dagligen för sitt resande av det uppmärksammade Instagram-kontot Aningslösa Influencers som tydligt presenterar hur många ton koldioxid varje flygresa släpper ut och hur det påverkar klimatet.

Profiler med miljontals följare skyltar med sina flygresor och svindlande siffror tar form. Att släppa ut över 20 ton koldioxid under ett år genom flygresor hör till vanligheterna och har i princip normaliserats.

Jordens framtid står på spel

Den genomsnittliga svensken släpper ut sju ton koldioxid per år, enligt en rapport från Vattenfall men för att inte överskrida två graders temperaturökning, den nivå som jorden klarar på lång sikt, måste utsläppen till år 2050 vara nere i ett ton per person.

resa-kartor-foto
(Foto: Unsplash/Annie Spratt)
tagresa-tag
(Foto: Unsplash/Josh Nezon)

Medveten Konsumtion arbetar med att sprida kunskap om våra dagliga val och hur de påverkar miljön. Genom att dra ner på konsumtionen och ta medvetna beslut kan var och en faktiskt bidra till en mer hållbar framtid.

De anordnar ofta köpfria dagar, bokbytardagar och återvinningsfester i hopp om att förändra svenskarnas vanor.

Ta del av de bästa tipsen, inspireras inför sommarens semester och hör Medveten Konsumtion berätta om förra höstens tågresa mellan Stockholm och Barcelona.

Trots flygskam och moralisk debatt om flygvanor ska resandet självklart inte avstanna helt. Det gäller istället att utforska hållbara alternativ som gör att vi kan upptäcka världen med gott samvete.

tag-man-resa
(Foto: Unsplash/Bruce Mars)